Tabaković na Sastanku svih guvernera Banke za međunarodna poravnanja – Bankar.rs
ANALIZEBANKENBSSLIDERSVE VESTI

Tabaković na Sastanku svih guvernera Banke za međunarodna poravnanja

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković je putem video-konferencije na Sastanku svih guvernera Banke za međunarodna poravnanja (Bank for International Settlement) izjavila da je da su odlike sadašnjeg vremena rast globalizacije, velika mobilnost kapitala, ubrzan tehnološki razvoj i digitalizacija, saopšteno je iz NBS.

Ona je navela da to čini da zadaci i izazovi centralnih banaka postaju sve složeniji, dok je potreba za blagovremenim donošenjem adekvatnih odluka u cilju očuvanja stabilnosti pojačana.

„U takvim uslovima, prikupljanje velikih skupova podataka iz alternativnih izvora otvara nove mogućnosti, ali nikada ne umanjuje vodeći značaj koji za centralne banke imaju redovni zvanični podaci izrađeni u skladu s najvišim standardima“, kazala je ona.

Dodala je da je zbog toga pođednako važan i razvoj tehnoloških standarda i procedura zaštite, pristupa, korišćenja i čuvanja velikih podataka.

Kako je saopšteno iz NBS, na sastancima guvernera centralnih banaka koje su članice-akcionari Banke za međunarodna poravnanja, a koji se održavaju svakog drugog meseca, razmatraju se aktuelne teme iz međunarodnog bankarstva i finansija.

Fokus novembarskog sastanka bio je na temi „Korišćenje velikih skupova podataka u centralnim bankama“ (Big data in central banks).

Tokom sastanka predstavljeni su rezultati ankete koju je sproveo Komitet Irving Fišer, u kojoj se više od 80 procenata anketiranih centralnih banaka izjasnilo da koristi velike količine podataka i mašinsko učenje u različitim oblastima, uključujući ekonomska istraživanja, sprovođenje monetarne politike i očuvanje finansijske stabilnosti.

Guverneri su diskutovali i o iskustvima centralnih banaka u korišćenju velikih količina podataka prilikom donošenja odluka, o načinima za prikupljanje i obradu podataka, kao i o mogućnostima za razvoj međunarodne saradnje centralnih banaka po ovom pitanju, kazali su iz NBS.

Tags
Back to top button