Bitkoin skočio na vrednost iznad nivoa od 15.000 dolara – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Bitkoin skočio na vrednost iznad nivoa od 15.000 dolara

Najvažnija svetska kriptovaluta, bitkoin, dostigla je vrednost iznad nivoa od 15.000 dolara, što je njegov najviši nivo od januara 2018.

Reč je o dnevnom skoku od gotovo devet odsto, na 15.223 dolara, a analitičari su skloni da ovakav rast pripisuju neizvesnostima oko američkih izbora.

Bitkoin je na meti optimista tokom cele ove godine, više nego udvostručujući vrednost.

Njegov meteorski uspon dolazi zahvaljujući neviđenom podsticaju globalnih vlada i centralnih banaka tokom pandemije korona virusa, za koju neki poznavatelji industrije veruju da je virtuelnu valutu učinila privlačnijom od klasičnih valuta poput dolara.

“Stvaranje bitkoina delimično je bilo zbog strahova da povećani fiskalni podsticaj devalvira valute na globalnom nivou”, rekao je Simon Peters, analitičar za kriptoasset na investicijskoj platformi eToro.

Dodao je da kao rezultat toga, kada centralne banke najave opsežne planove upumpavanja novca u ekonomije, mnogi ulagači u kripto zajednici to shvataju kao glavni signal za kupovinu bitkoina.

Ulagači čekaju najnovije objave monetarne politike Federalnih rezervi, pri čemu se očekuje da će američka centralna banka držati prekonoćne kamatne stope blizu nule i ponoviti potrebu za dodatnim fiskalnim podsticajima.

No dugotrajna neizvesnost oko ishoda američkih predsedničkih izbora 2020. znači da je malo verovatno da će se u bliskoj budućnosti dogovoriti još jedan paket podsticajnih mera za korona virus.

“Kako se američki izbori postupno bliže kraju, detalji fiskalnog podsticaja mogli bi postati jasniji. Bilo koji takav paket mogao bi videti slabljenje američkog dolara i dalje povećanje cene bitkoina u budućnosti”, rekao je Peters.

Tags
Back to top button