Češka pretekla Španiju i Italiju po BDP-u po glavi stanovnika – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Češka pretekla Španiju i Italiju po BDP-u po glavi stanovnika

Češka već ima veći bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika od dve najveće ekonomije zapadne Evrope, Italije i Španije.

U poslednjih godinu dana ta je brojka dosegla 38.120 međunarodnih dolara po osobi, izračunato na osnovu pariteta kupovne moći, prema analizi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), izveštava Praško jutro.

No, mora se uzeti u obzir činjenica da su uzeti podaci za 2020. godinu, tokom koje su, u uslovima korona krize, među evropskim ekonomijama najviše pogođene Španija i Italija. Međutim, stručnjaci MMF-a veruju da Češka može zadržati vođstvo nad obe zemlje nakon završetka krize.

I ne samo to, očekuje se da će se rast zemlje u tom pogledu nastaviti u narednih nekoliko godina, sve dok ne postane 25. na listi zemalja sa najvećim BDP-om po glavi stanovnika na svetu. Tako će, prema stručnjacima, Češka do 2025. godine nadmašiti Novi Zeland i Japan po ovom pokazatelju.

U Italiji, prema MMF-u, ovogodišnji BDP po stanovniku iznosi 37.905 dolara, a u Španiji – 36.086 dolara, rekao je Lukasz Kovanda, glavni ekonomista češke banke Trinity Bank.

Prema njegovim rečima, zemlja je uspela da prestgne obe zemlje u proleće ove godine u prvom talasu korona virusa. – Njihov ekonomski pad, uključujući BDP po stanovniku, teži je od pada ostalih razvijenih ekonomija, poput Češke ili Slovačke, dodao je Kovanda.

Tags
Back to top button