Zagrebačkoj banci izrečena kazna od preko 4 miliona evra – Bankar.rs
ANALIZEBANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Zagrebačkoj banci izrečena kazna od preko 4 miliona evra

Finansijski inspektorat kaznio je Zagrebačku banku sa 33 miliona kuna (oko 4,35 miliona evra).

Nadzorom Hrvatske narodne banke (HNB) utvrđeno je da od 1. januara 2017. do 8. novembra 2019. Zagrebačka banka nije ispunila sve obaveze iz Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, saopštila je HNB jutros.

HNB je nadzorom utvdila ukupno 11 prekršaja vezanih za kršenje Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, i to u proceni rizika pojedinog poslovnog odnosa, identifikaciji i praćenju sumnjivih, složenih i neobičnih transakcija, prijavi sumnjivih transakcija Uredu za sprečavanje pranja novca, sprovođenju mera pojačane dubinske analize stranaka, te u sisremu unutrašnjih kontrola za smanjivanje i učinkovito upravljanje rizikom od pranja novca i finansiranja terorizma.

Prekršaje koje je HNB utvrdio Zagrebačka banka počinila je od 1. januara 2017. do 8. novembra 2019.

Centralna banka u saopštenju iznosi da se to odnosi na više propusta Zagrebačke banke: nije sprovela mere pojačane dubinske analize stranke za 72 klijenta; nije analizirala pozadinu i svrhu 1126 transakcija koje su identifikovane kao složene i neobične, a nisu imale očiglednu ekonomsku ili vidljivu pravnu svrhu.

Takođe, Zagrebačka banka za 2028 transakcija stranaka nije koristila liste indikatora kao smernice u utvrđivanju razloga za sumnju na pranje novca ili finansiranje terorizm, nije Uredu za sprečavanje pranja novca prijavila 1122 sumnjive transakcije te nije uspostavila delotvoran sistem unutrašnjih kontrola za smanjivanje i učinkovito upravljanje rizikom od pranja novca i finansiranja terorizma.

“Broj, vrsta i trajanje utvrđenih nezakonitosti ukazali su na strukturne nedostatke u sprovođenju propisanih mera, radnji i postupaka sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma. Takvo postupanje posebno je neprihvatljivo uzme li se u obzir pozicija koju Zagrebačka banka u finansijskom sistemu Republike Hrvatske ima kao najveća kreditna institucija”, kažu u HNB-u.

Najviša prekršajna kazna izrečena nekoj kreditnoj instituciji u Hrvatskoj

Odluka Finansijskog inspektorata donesena je 30. oktobra.

“Ovo novčana kazna je dosad najviša prekršajna kazna izrečena nekoj kreditnoj instituciji u Hrvatskoj, i to ne samo iz područja sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, nego i iz svih područja za koja je propisana prekršajna odgovornost kreditnih institucija”, ističu iz HNB-a.

Dodaje se da je HNB obavestila Zagrebačku banku o pravu na mogućnost sporazumevanja, što je Zagrebačka banka i iskoristila te priznala krivicu i pristala na izrečenu novčanu kaznu.

HNB navodi i da je Zagrebačka banka nakon završenog nadzora HNB-a sprovela reorganizaciju poslovanja i povećala svoje kapacitete za utvrđivanje i sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma te je pristupila sproveđenju nadzornih mera na osnovu rešenja HNB-a.

U međuvremenu je Zagrebačka banka d.d. obavestila HNB da je sprovela sve mere na koje se obvezala.

HNB je o rezultatima nadzora, u skladu sa zakonom, detaljno obavestiila Ured za sprečavanje pranja novca kao i sve nadležne državne institucije, zaključuje se u saopštenju hrvatske centralne banke.

Inače, sumnje da Zagrebačka banka nije poštovala zakonske odredbe o sprečavanju pranja novca pojavile su se početkom ove godine, nakon što je 20. januara bivši predsednik Uprave te banke Miljenko Živaljić podneo ostavku. U medijima se pisalo kako je najveća hrvatska banka pod sumnjom da je većem broju svojih klijenata omogućila pranje novca.

Mesec dana nakon Živaljića, 24. februara ostavku su dala još dva bivša člana Uprave Zagrebačke banke – Eugen Paić Karega i Nikolaus Maximilian Linarić.

Zagrebačka banka najveća je banka u Hrvatskoj s ukupnom imovinom u vrednosti od 124.9 milijarda kuna i udelom na tržištu od 27.8 posto.

Tags
Back to top button