Beogradska berza: Rast akcija na početku meseca, promet minimalan – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESLIDERSVE VESTI

Beogradska berza: Rast akcija na početku meseca, promet minimalan

Akcije na Beogradskoj berzi ojačale su prvog trgovačkog dana u ovom mesecu uz vrlo slab promet, dok je interesovanje investitora za obveznice Republike Srbije ostalo na visokom nivou.
Ukupan promet na trgovanju iznosio je 199,9 miliona dinara (1,7 miliona evra), i u najvećoj meri se odnosi na trgovanje državnim dužničkim hartijama.

Oba berzanska indeksa su ojačala za po 0,1 posto, pri čemu je BELEKS15 zaključen na 702,36 poena, a BELEKSlajn na 1.508,24 poena.

Na današnjem trgovanju nije bilo gubitnika, dok je Galenika Fitofarmacija bila najveći dobitnik s rastom cene od 2,0 odsto, na 2.550 dinara, i ujedno najtrgovanija akcija s prometom od 4,1 milion dinara.

Na listi dobitnika su se našli i Globos osiguranje, čija je vrednost povećana za četvrtinu procenta na 401 dinar, kao i Naftna industrija Srbije koja je registrovala porast za 0,2 posto, na 550 dinara, ali su obe kompanije imale skromnu realizaciju na trgovanju.

Ostale akcije su stagnirale, uz zanemarljiv promet.

Strani investitori skoro da i nisu bili aktivni na tržištu akcija, dajući prednost kupovini državnih dužničkih hartija u kojoj su učestvovali sa udelom od 50 posto.

Državna obveznica serije RSO20191 denominovana u evrima, s rokom dospeća u januaru 2040. godine, zabeležila je promet od 195,1 milion dinara (oko 1,66 miliona evra).

Tags
Back to top button