Šta nas čeka 2021. godine? – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Šta nas čeka 2021. godine?

Pandemija kovida 19 srušila je globalnu ekonomiju.

Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da će ove godine globalni bruto društveni proizvod (BDP) pasti za 4,9 odsto, Svetska banka (SB) predviđa pad od 5,2 odsto, a Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) smatra da će pad biti 6 odsto.

Računska komora Rusije u prognozi svetskog BDP-a za 2020-2021. godinu navodi da će do kraja ove godine recesija u globalnoj ekonomiji biti najdublja u poslednjih 80 godina, piše Sputnjik.

U izveštaju Računske komore se navodi da su izgledi za globalnu ekonomiju i dalje neizvesni zbog kontinuirane situacije sa kovidom 19. U drugom kvartalu su finansijske institucije počele da pogoršavaju svoje prognoze ne samo za 2020. godinu, već i za narednu.

Prošlo je samo nekoliko meseci od početka pandemije, a Međunarodni monetarni fond već predviđa pad globalnog BDP-a za 4,9 odsto u 2020. godini, u prethodnoj prognozi ta cifra je iznosila tri odsto. U poslednjoj krizi 2009. godine, koja je zahvatila ceo svet, pad je iznosio 2,1 odsto.

Prognoze MMF-a za sledeću godinu takođe nisu optimistične. Predviđaju rast BDP-a za 5,4 odsto. Tako će na kraju 2021. godine globalni BDP biti 6,5 odsto niži od očekivanog u januaru. Obe prognoze ne podrazumevaju ograničenja velikih razmera zbog drugog talasa kovida 19. Brojne države se već vraćaju karantinu: ponovo je uvedeno vanredno stanje u Češkoj, Španiji, Velikoj Britaniji, a Nemačka se priprema za zaključavanje.

Svetska banka je nedavno poboljšala prognozu cene nafte za sledeću godinu, sa 38 na 44 dolara za barel. Svetska banka očekuje da će se 2021. godine ekonomska aktivnost u svetu vratiti na nivo pre pandemije.

Svetska banka je, poput MMF-a, na leto ažurirala svoju zvaničnu prognozu o izgledima svetske ekonomije za sledeću godinu. Po njemu se očekuje rast globalnog BDP-a od 4,2 odsto (nakon pada od 5,2 odsto u 2020. godini). Zanimljivo je da je u svojoj prethodnoj prognozi Svetska banka rekla da je rast upola manji 2,6 odsto.

Glavni ekonomista Svetske banke Karmen Rejnhart daje svetskoj ekonomiji pet godina da se oporavi od krize izazvane pandemijom: “Moguće je brz skok usled svih restriktivnih mera povezanih sa karantinom, ali je pun oporavak moguć do pet godina”, prenosi „Rojters“.

Svetska banka očekuje porast siromaštva zbog pandemije. „Do 60 miliona ljudi biće siromašno, što će poništiti napore u borbi protiv siromaštva u poslednje tri godine. Porodice su izgubile voljene, milioni radnih mesta su izgubljeni, zdravstveni sistemi su pod ogromnim pritiskom“, rekao je predsednik Svetske banke David Malpas.

Međunarodna rejting agencija „Fič“ priznaje da će ekonomski rast sledeće godine nadoknaditi ovogodišnji pad. Globalni BDP će porasti za 5,2 odsto.

Rusija i Sjedinjene Američke Države neće prevazići posledice krize do kraja 2021. godine. Po ovom pitanju samo Kina ima sreće, jer će se u 2021.godini stopa rasta kineske ekonomije povećati za 7,7 odsto.

U Sjedinjenim Američkim Državama BDP će porasti za 4 odsto (nakon što je ove godine pao za 4,6 odsto), u Rusiji će ekonomija rasti za 3,6 odsto (nakon što je ove godine pala za 4,9 odsto). Organizacija ekonomske saradnje i razvoja

“Svetska ekonomija će izgubiti sedam biliona dolara do kraja sledeće godine zbog pandemije kovida 19”, rekao je glavni ekonomista OECD-a Lorans Bun za list “Ehos”.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj predviđa rast globalnog BDP-a od 5,2 odsto 2021. godine, ali u odsustvu drugog talasa kovida 19. Ako zemlje nastave da uvode ograničenja, svetska ekonomija će porasti za samo 2,8 odsto.

Tags
Back to top button