Hoće li Kina biti prvo svetsko bezgotovinsko društvo? – Bankar.rs
ANALIZEFinTechINOVACIJEMobilna placanjaSVE VESTI

Hoće li Kina biti prvo svetsko bezgotovinsko društvo?

Kina je na dobrom putu da postane prva bezgotovinska ekonomija na svetu, s mobilnim plaćanjima koja već čine četiri od svakih pet plaćanja, prema studiji South China Morning Posta.

Podaci dolaze iz inauguralnog kineskog izveštaja Fintech, koji prati najnovije trendove i buduću putanju najvećeg svetskog ekosistema finansijske tehnologije.

Izveštaj navodi da masovno kinesko domaće finansijsko tržište ima procenjenih 87% potrošača koji koriste fintech usluge, tržište mobilnih plaćanja u iznosu od 29 triliona američkih dolara u 2019. godini i najveće globalno tržište za internet trgovinu hartijama od vrednosti.

Dok zemlja otvara svoj finansijski sistem stranim igračima i priprema se za lansiranje prve nacionalne virtuelne valute, njen fintech sektor spreman je da izvrši veliki uticaj na globalno finansijsko tržište, navodi SCMP.

Dok Narodna banka Kine sprovodi opsežne testove elektronskog plaćanja digitalnom valutom (DCEP) uoči planiranog pokretanja kasnije ove godine – i dok se Ant Group i sveosvajajući brend Alipay pripremaju za najveći svetski IPO ikada – izveštaj navodi predviđanje da će Kina postati prva zemlja koja će napustiti upotrebu gotovine.

U 2018. godini, kineska mobilna plaćanja (poslovna i potrošačka) dostigla su 41 bilion američkih dolara i sada čine više od polovine vrednosti svih bezgotovinskih plaćanja na malo u Kini.

Smena će biti prva za mobilne uređaje, predviđa SCMP, ukazujući na brojke koje pokazuju da mobilna plaćanja već čine četiri od svakih pet transakcija.

Izveštaj takođe vidi ogroman potencijal rasta za upravljanje bogatstvom online, s time da lična imovina koja se može investirati u Kini raste po procenjenoj stopi od 10%, sa 23 biliona američkih dolara u 2019. na 42 biliona američkih dolara do 2025. godine. Od ovoga, očekuje se da će se 10 biliona dolara investirati putem online platformi do 2025. godine, prenosi Indikator.ba.

Zemlja je takođe spremna za procvat InsurTecha. Premije on-line osiguranja trenutno čine manje od 8% ukupne tržišne vrednosti, a sektor ima dug put do rasta jer će Kina preteći SAD i postati najveće svetsko tržište osiguranja sredinom 2030-ih.

“Očekuje se da će se fintech kompanije iz Kine, koje već pomiču granice i postavljaju lestvicu više od bilo kojih drugih kompanija bilo gdje drugde, proširiti dalje od kineskih obala u širi svet”, kaže SCMP-ov urednik poslovanja Eugene Tang.

“Pandemija korona virusa, koja je dovela do promena paradigmi u načinu na koji ljudi zarađuju i plaćaju, samo će ubrzati rast fintecha, s povećanim apetitom investitora i potrošača za internet finansijske usluge.”

Tags
Back to top button