“Bukurešt će biti sledeća top destinacija za stanogradnju, a Beograd je blizu toga” – Bankar.rs
Uncategorized

“Bukurešt će biti sledeća top destinacija za stanogradnju, a Beograd je blizu toga”

Stanogradnja u glavnim gradovima regiona cveta, a razlog je njihova atraktivnost.

Zbog toga su ovakvi projekti u prestonicama veoma značajni i veliki, smatra George Bobvos iz kompanije TriGranit, koji je bio jedan od učesnika panela “Regional Investment Hot spots” u okviru hibridog događaja REBEC 2021.

“To je globalni trend, koji je šokirajući, jer ne mogu da se zadovolje potrebe. One su naglašene, bez obzira na kovid. Govorimo o gradovima Varšava, Prag, Bratislava, Budimpešta, Zagreb i Beograd. Nije dobro da se veliki projekti koncentrišu u glavnim gradovima, ali to se dešava”, dodao je.

Pomenuo je i razlike u cenama kvadrata, koje se kreću od 4.000 do 14.000 evrau Evropi, od Češke, preko Mađarske do Nemačke, piše eKapija.

Posebno je istakao gradnju zgrada namenjenu za iznajmljivanje stanova, za one koji ne mogu da ih kupe.

“Suživot je trend koji će dugo trajati, jer su male mogućnosti za kupovinu nekretnine. Nakon kovida, mnogi bivši hoteli mogli bi da se pretvore u stambene zgrade. Ideja je odlična, ali ljudi iz ove oblasti veruju da će se tržište vratiti i teško razmišljaju o tranformaciji poslovanja. To se dešava u Danskoj i Nemačkoj, jer su u pitanju izuzetne lokacije, a manje je prostora za dalji razvoj. Ove zgrade potencijalno mogu biti tranformisane i sa novom svrhom”, rekao je Bobvos.

Kada je reč o nemačkim investicijama, navodi da je vidljiva granica između EU članica i zemalja van Unije, te da je zbog toga Srbija, na neki način, hendikepirana. Dodaje i da Bugarska nije, ali da je suviše mala.

“Investitori testiraju ove zemlje pilot projektima, pa se nakon toga odlučuju za dalje investicije ili odustaju od njih. Anglosankonski investitori zauzeti su kod kuće i ne obraćaju toliko pažnje na Jugoistočnu Evropu”; napominje Bobvos.

Ipak, pominje zainteresovanost kineskih investitora za region, ali i pojavljivanje novih tipova investitora: fondova, fondacija, porodičnih investitora, koji traže projekte u CI Evropi.

“Bukurešt će biti sledeća top destinacija za stanogradnju, a Beograd je blizu toga”, smatra George Bobvos.

Dodao je i da je potrebno prilagoditi se potrebama tržišta i imati otvoren um za trendove.

Luk Dauson iz Colliers International govorio je o povratku u kancelarije, ali i razvoju ritejl parkova, za koje veruje da kao koncept neće nestati. Istakao je da će u periodu nakon kovida najvažniji biti dobra lokacija i razmišljanje na duge staze.

“Češka je najskuplje tržište u CI Evropi, a gradovi Prag i Varšava kada je reč o kancelarijama. Mađarsko tržšte je, kada je reč o kancelarijama, aktivno, zakup raste, potražnja postoji. U Srbiji, osim u Beogradu, i u Bugarskoj, nema mnogo trgovanja poslovnim prostorom”, rekao je Dauson.

Naveo je i da je potrebno više lokalnih investicija, kao i da sigurnost i veličina zanimaju investitore, a “to trenutno nemaju u CI Evropi”.

Potrebno je imati platformu za razvoj. Važno je razmišljati u pravcu da li će neki objekat, koji se sada gradi, moći da se proda u budućnosti, da li će zadovoljavati kriterijume budućnosti, posebno kada je reč o logistici i zgradama energetske efikasnosti, poručio je Dauson.

Zaključio je da se sve više traže zgrade koje imaju dodatne pogodnosti, kao što su teretane i slično.

Izvor: B92.net

Tags
Back to top button