Devet mađarskih kompanija uložiće u Srbiju 75 miliona evra – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Devet mađarskih kompanija uložiće u Srbiju 75 miliona evra

Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom o novim ulaganjima mađarskih kompanija u Srbiju.

Mali i Sijarto razgovarali su i o međusobnoj saradnji na velikim infrastrukturnim projektima.

Ministar Sijarto je preneo ministru Malom da je Mađarska sa 25 miliona evra podržala devet domaćih kompanija, kako bi one investirale u Srbiju. Кako je istakao, vrednost ukupnih investicija će biti tri puta veća, odnosno između 75 i 80 miliona evra.

Pomenute kompanije će investirati u logističke centre, farmaceutsku industriju, preradu voća i u metalo – prerađivačku industriju, i to sa naglaskom na centralnu i južnu Srbiju.

Кada je reč o Vojvodini, tu će nastaviti sa Projektom ekonomskog razvoja koji podrazumeva podršku za mala i srednja preduzeća.

Mali je istakao da je dolazak devet mađarskih kompanija u Srbiju sjajna vest za našu zemlju i dobar signal Vlade Mađarske, pogotovo u uslovima pandemije koronavirusa.

Dodao je da će održati zajednički sastanak sa predstavnicima svih kompanija, kako bi one što pre počele da rade u Srbiji. Sagovornici su razgovarali i o saradnji Srbije i Mađarske na velikim infrastrukturnim projektima, sa posebnim naglaskom na modernizaciju pruge između Subotice i Segedina, koja je ključan projekat za stanovništvo tog dela dve zemlje.

Кako je dogovoreno, u najkraćem roku će se preuzeti sve neophodne aktivnosti kako bi izgradnja počela što pre, te kako bi sve bilo završeno do polovine 2022. godine.

Tema sastanka je bila i završetak rekonstrucije Narodnog pozorišta u Subotici, za koje će, prema rečima ministra Siniše Malog, Vlada Srbije izdvojiti 300 miliona dinara, koliko će biti u njega uložiti i Pokrajinska Vlada. Sagovornici su se saglasili da je taj projekat od izuzetnog značaja za oba naroda i obe države.

Sagovornici su se saglasili da su obe zemlje obimnim i sveobuhvanim paketom ekonomskih mera odgovorili na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa, te da su na taj način spasile svoje privrede. Кako je istakao ministar Mali, o tome svedoče i međunarodne finansijske institucije, koje su pohvalile način na koji se Srbija bori sa pandemijom, ali i makroekonomski rezultati, preneo je B92.

Mali je istakao da je javni dug Srbije pod kontrolom i na nivou od 57 odsto BDP-a, da je projekcija Ministarstva finansija da će privredni rast na kraju godine biti -1 odsto, ali da on veruje da može da bude i na istom nivou od prethodne godine, te da je nezaposlenost na istorijski niskom nivou od -7,3 odsto.

Ministar Sijarto je potvrdio da će Srbija, ukoliko privredni rast bude na nivou od prošle godine, biti šampion u Evropi.

Peter Sijarto i Siniša Mali su zaključili da će ulaganje mađarskih investitora i novi infrastrukturni projekti još dublje povezati dva naroda i dve zemlje, i učvrstiti dobre odnose koje su započeli predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban.

Tags
Back to top button