EBRD obezbedila 20 miliona evra kredita za firme i opštine preko Banke Inteza Beograd – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIBANKEDOMAĆE BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKEKreditiSLIDERSVE VESTI

EBRD obezbedila 20 miliona evra kredita za firme i opštine preko Banke Inteza Beograd

Evropska banka za obnovu i razvoj obezbedila je kredit od 20 miliona evra Banci Inteza Beograd za podršku firmama i opštinama u Srbiji, kako bi se izborili sa ekonomskim posledicama pandemije korona virusa.
Reč je o katkorocnom finansiranju kao deo odgovora EBRD-a na uticaj kovida19 na ekonomije, u cilju jačanja otpornosti lokalne ekonomije, saopštio je EBRD.

Kredit EBRD u iznosu do 20 miliona evra Intezi će pomoći preduzećima i opštinama u Srbiji da se izbore sa ekonomskim padom usled pandemije koronavirusa.

Sredstva EBRD-a namenjena su za potrebe likvidnosti kompanija, malih preduzeća i opština koje doživljavaju pad svojih aktivnosti i prometa.

“EBRD nastavlja da uvećava finansiranje lokalnog poslovanja preko svojih izvanrednih partnerskih banaka kako bi održala poslovanje i sačuvala radna mesta. Sa novim finansiranjem za Banku Inteza, naša sredstva za realnu ekonomiju u Srbiji koja se obezbeđuju od krerditora približavaju se iznosu od 400 miliona evra samo ove godine”, rekla je regionalna direktorka EBRD za Zapadni Balkan Žužana Hargitai.

Izvršna direktorka Banka Inteza Beograd Draginja Đurić je rekla da nova kreditna linija od 20 miliona evra nastavak saradnje sa EBRD-om, koji je dugoročni partner te bankem, u pružanju podrške realnoj ekonomiji u Srbiji.

“Veoma smo zadovoljni što možemo kompanijama da pomognemo sredstvima da bolje prevazidu negativne posledice koronavirusa na njihovo poslovanje i tako doprinesu ekonomskom oporavku ekonomije. Kao pouzdani partner, Banca Inteza je do sada stavila više od 288 miliona evra na raspolaganje građanima i preduzećima u Srbiji putem ugovora o kreditnoj liniji zajedno sa EBRD”, rekla je Đurić.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji i do danas je ta banka uložila više od 6,3 milijarde evra u 277 projekata u zemlji.

EBRD se fokusira na podršku razvoju privatnog sektora, unapređenju javnih komunalnih usluga i na ukupnoj tranziciji ka zelenoj ekonomiji.

Tags
Back to top button