Banke u evrozoni pooštrile uslove kreditiranja zbog pandemije – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Banke u evrozoni pooštrile uslove kreditiranja zbog pandemije

Banke u evrozoni pooštrile su uslove kreditiranja u trećem kvartalu ove godine zbog pandemije covida-19, prema studiji Evropske centralne banke (ECB), koja pokazuje nesigurnost među bankama u pogledu ekonomskog oporavka.

“Kreditni standardi prema kojima banke ocjenjuju kreditiranje preduzeća i pojedinaca postali su stroži”, pokazuje istraživanje.

Prema ECB-u, 19 odosto banaka u evrozoni pooštrilo je uslove kreditiranja u trećem kvartalu, izveštava francuska novinska agencija AFP.

Uslove su pooštrile banke u Španiji, gde su ograničenja za sprečavanje širenja novog korona virusa teško pogodila sektor turizma i usluga. Pooštreni uslovi prijavljeni su i u Francuskoj i Nemačkoj.

Ekonomski sentiment se pogoršava zbog ponovnog gašenja javnog života i novih mera za suzbijanje širenja virusa.

Potražnja za kreditima, koja je bila na najvišem nivou do sada ove godine, sada je blago opala, jer je među kompanijama sve manje potrebe za hitnom likvidnošću. Banke, međutim, očekuju da će se uslovi još više pooštriti u poslednjem kvartalu ove godine.

ECB je rezultate istraživanja objavila samo nekoliko dana pre sastanka odbora centralne banke evrozone. Očekuje se da će najaviti nove podsticajne mere koje bi trebale potaknuti oporavak u evrozoni.

Tags
Back to top button