Računovođe se protive integraciji ePoreza u e-upravu – Bankar.rs
KOMPANIJESAVETI ZA POSAOSLIDERSVE VESTI

Računovođe se protive integraciji ePoreza u e-upravu

Elektronski sistem ePorezi, koji je uređen u skladu sa Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji, mora da ostane van portala e-uprave, jer bi podaci u ePorezima mogli biti zloupotrebljeni, smatraju u Računovodstvenoj komori Srbije. Računovođe očekuju da Poreska uprava zaštiti aplikaciju ePorezi od integrisanja u e-upravu.

„U okviru Portala za elektronsku identifikaciju, u sastavu e-uprave, koji je najavljen i koji je predviđen da bude centralno mesto za registraciju e Građana (i njihovu prijavu na povezivanje na sisteme elektronske uprave i potpisivanje u klaudu putem aplikacije ConsentID) smatramo da elektronski sistem ePorezi kod Poreske uprave (koji je uređen u skladu sa Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji) mora da ostane van portala e-uprave“, saopštila je Računovodstvena komora Srbije.

Razlozi za zabrinutost su višestruki, prema oceni računovođa, jer bi dostupnost ePorezima preko naloga, koji ima korisničko ime i lozinku, mogli biti i zloupotrebljeni (u određenim slučajevima).

„Tražimo od nadležnih, da Poseban informacioni sistem Poreske uprave, u okviru koga odlično funkcionišu ePorezi, ostane u ovim okvirima i nadležnostima, u skladu sa Zakonom o poreskom postupku i poreskoj adminsitraciji. Sistem ePorezi je efikasan za primenu, za korišćenje, gde su pouzdani podaci, prema ovlašćenjima i korišćenjem identifikacije samo sa elektronskim sertifikatom za kvalifikovani elektronski potpis“, navodi se u saopštenju.

Računovođe ovo traže od države, kako navode u saopštenju, jer su značajno doprineli reformi, koja je unapredila poslovni ambijent i doprinela konsolidaciji javnih finansija u Srbiji, zbog ogromnog povećaja u naplati javnih prihoda od uvedene Objedinjene naplate od 1. marta 2014. godine.

„Pozivamo Poresku upravu, da „zaštiti“ rezultate u sprovedenoj reformi i da zaštiti Poseban informacioni sistem i aplikaciju ePorezi od integrisanja u e-upravu. Očekujemo da Poreska uprava iskaže takav stav, jer važnost ove institucije za državu i poreske obveznike i sprovedene reforme, koje su spasile budžet Srbije, ne bi smeo niko da ugrozi, bez obzira koji argumenti se navode, vezano za centralizovaje podataka na portalu e-uprave“, navodi se u saopštenju.

Prvi portal za elektronsku identifikaciju u Srbiji kreiran je u Poreskoj upravi Srbije, gde je omogućen pristup ovlašćenom licu, elektronskim sertifikatom za kvalifikovani elektronski potpis od 2013. godine.

„Svi koji smo učestvovali u saradnji sa Poreskom upravom u sprovođenju te reforme, znamo, da su računovođe prve izvadile sertifikate za kvalifikovani elektronski potpis i postali korisnici portala ePorezi. Iz Računovodstvene komore Srbije smatramo, kao i ostale računovođe i poreski obveznici, da ovaj portal odlično funkcioniše i da ne postoji mogućnost zloupotrebe u korišćenju ovlašćenja i elektronskog sertifikata za kvalifikovani elektronski potpis, koji identifikuje podnosioca poreske prijave, podnošenje zahteva za Upit stanja, preglede računa“, navodi se u saopštenju Komore.

Nova ekonomija

Tags
Back to top button