Svetska banka: Sektor javnih preduzeća rizičan za privredu Srbije – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Svetska banka: Sektor javnih preduzeća rizičan za privredu Srbije

Sektor javnih preduzeća u Srbiji i dalje je velik i predstavlja rizik, kako za fiskalnu poziciju države tako i za ukupno poslovanje privrede, izjavio je danas predstavnik Svetske banke u Srbiji Duško Vasiljević.

On je na Forumu “Zašto su javna preduzeća u Srbiji na gubitku?” rekao da su gubici tog sektora veliki trošak za državu.

“Ti gubici su bili nivelisani što kroz direktne subvencije ovim preduzećima, što kroz neplaćanje poreza i doprinosa i obaveza prema drugim javnim preduzećima”, kazao je Vasiljević.

On je dodao i da se promenio profil javnih preduzeća, koja sada obavljaju uglavnom delatnosti od javnog interesa, na nacionalnom i lokalnom nivou.

Vasiljević je istakao da se treba fokusirati na popravljanje poslovanja javnih preduzeća, povećanje njihove transparetnosti i odgovornosti.

“Ključan je dobar okvir za korporativno upravljanje javnim preduzećima”, rekao je Vasiljević.

On je naveo i da je Srbija tek na 15. mestu od 20 zemalja Srednje i Istočne Evrope po kvalitetu okvira korporativnog upravljanja u javnim preduzećima.

“Dve glavne oblasti koje treba dovesti u red je opšti upravljački i zakonodavni okvir i njegova implementacija”, kazao je Vasiljević.

Prema njegovim rečima problem je i način imenovanja upravnih tela u javnim preduzećima.

Član Naučnog društva ekonomista Petar Đukić je ukazao da u situaciji kad javna preduzeća loše posluju ona, kao i njihovi zaposleni, nisu na gubitku već građani.

“Oni koji rade u tim preduzećima su na dobitku, jer manje rade za više novca i imaju veće mogućnosti za zaposlenje”, rekao je Đukić.

On je istakao i da poslovanje tih preduzeća smanjuje potencijale rasta i razvoja države i da je njihova društvena funkcija upitna.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milorad Filipović naveo je da se ukupni javni sektor i njegovi resursi i dalje posmatraju kao “plen pobednika”, a ne kao akumulirana javna imovina u funkciji poboljšanja života građana.

“Upravljanje javnih preduzeća je stvar sprovođenja interesa i ciljeva određenih pobedničkih elita”, ocenio je Filipović.

Tags
Back to top button