Mišković ne odustaje od Sava Centra – Ceo tim eksperata sada pravi analize – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Mišković ne odustaje od Sava Centra – Ceo tim eksperata sada pravi analize

Grad Beograd zakazao je za 9. novembar još jednu, treću prodaju javnim nadmetanjem “Sava Centra”, a iz kompanije Delta Holding, iz koje se prethodno moglo čuti da “posao nije isplativ”, sada poručuju da ništa još nije gotovo.

“Razmatramo ponudu sa ekspertima, pa ćemo u utvrđenom roku i saopštiti našu finalnu odluku”, navode iz Delte za Blic, a nakon što je država spustila cenu Sava centra.

Ključno pitanje je “isplati li se”, a imajući u vidu stanje Sava centra i dugovanja koja ima, ali i uslove koje prodavac traži od kupca i iz iz ugla ulaganja i cene. Iz Delte su u prethodnom periodu više puta govorili da posao nije isplativ, a s druge strane, država svesno ide na nižu cenu i povoljnije uslove za budućeg kupca. Cenu je praktično u tri navrata smanjila sa 27 miliona evra na oko 17 miliona.

Početna cena Sava Centra sada je 17,54 miliona evra, što je 10 miliona evra manje nego u prvom pokušaju prodaje tog simbola Beograda.

Početkom avgusta Grad Beograd je Sava centar ponudio po ceni od 27,4 miliona evra. Jedan od zainteresovanih kupaca bila je i kompanija Delta Holding, ali je prodaja tada otkazana, a iz Delte su poručili da im “nije isplativo”.

Centar “Sava” je krajem septembra ponuđen i drugi put, po nižoj ceni od 21,9 miliona evra, ali ni tada nije pristigla nijedna ponuda.

U oglasu je ostala obaveza budućeg kupca, ako ga bude, da u roku od pet godina u renoviranje objekta uloži minimum 50 miliona evra. Dakle, kupac se obavezuje da u roku od pet godina izvede građevinske i zanatske radove na adaptaciji i rekonstrukciji predmetnog objekta poslovnih usluga, čija ukupna vrednost svih radova ne može biti niža od 50 miliona evra i da po završetku rekonstrukcije dostavi izveštaj, što će se definisati ugovorom, navodi se u oglasu.

Inače, Sava Centar ima samo 80 zaposlenih, ali spisak dugova je prilično dugačak.

“Najviši su prema Poreskoj upravi, negde oko 600 i nešto osnovice i 300 miliona na ime kamate. Takođe, dug prema toplanama oko 102 miliona. Imamo gradsku čistoću oko 12 miliona, imamo stari dug za struju kamata na kamatu oko 13 miliona ali grad nam plaća”, rekao je nedavno medijima Đorđe Mazinjanin, v. d. direktora Centra “Sava”.

Da li će novo sniženje navesti zainteresovane investitore na kupovinu znaće se 9. novembra za kada je zakazano javno nadmetanje.

Tags
Back to top button