Rusija među 10 najboljih zemalja u vođenju globalne revolucije digitalnog bankarstva – Bankar.rs
ANALIZEBANKARSKI PROIZVODIElektronsko bankarstvoSVE VESTI

Rusija među 10 najboljih zemalja u vođenju globalne revolucije digitalnog bankarstva

Novo istraživanje kompanije Deloitte pokazalo je da su ruske banke među svetskim liderima u pogledu digitalizacije svojih usluga, premašujući globalni prosek u pet od šest ključnih pokazatelja.

Takozvana studija globalnog benčmarkinga o zrelosti digitalnog bankarstva pružila je sveobuhvatnu procenu „tajnog kupca“ u 318 banaka u 39 zemalja.

Prema izveštaju, Rusija je među prvih deset zemalja koje prednjače u globalnom digitalnom bankarstvu, zajedno sa Japanom, Singapurom, Norveškom, Španijom, Belgijom, Turskom, Poljskom, Saudijskom Arabijom i Katarom.

Istraživanje je pokazalo da je u pogledu dostupnosti informacija klijentu prosečna vrednost indeksa u svetu 45 odsto, dok je u Rusiji 51 odsto.

Kada je reč o otvaranju računa i svakodnevnoj interakciji sa klijentom, Rusija nadmašuje sedam procentnih poena. Što se tiče korištenja usluga banaka i zatvaranja računa od strane klijenta, ruske banke su takođe ispred svojih globalnih kolega. Jedini aspekt korisničke usluge koji još uvek zaostaje kod ruskih banaka su takozvani „prvi koraci klijenta“, navodi se u izveštaju.

„Ruske banke su poboljšale svoje performanse u procedurama za otvaranje računa, prilagođavanje novih klijenata, upravljanje plaćanjem, vršenje transfera, korištenje bankovnih kartica, kao i na polju unakrsne prodaje“, rekla je Ekaterina Trofimova, partner u Deloitteovom Odeljenju za upravljanje rizicima i šef ocenjivanja savetodavne prakse i prakse korporativnog upravljanja u Rusiji i ZND. Dodala je da su mobilne aplikacije popularnije među klijentima ruskih maloprodajnih banaka od internet bankarstva.

Tags
Back to top button