Svetska banka novoj Vladi Srbije preporučuje dva prioriteta – Bankar.rs
ANALIZEBANKESLIDERSVE VESTI

Svetska banka novoj Vladi Srbije preporučuje dva prioriteta

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva preporučio je dva prioriteta za novu Vladu Srbije – konsolidaciju zdravstvenog sistema i nastavak reformi.

Stiven Ndegva je u Dnevniku RTS-a, istakao da bi prvo trebalo konsolidovati zdravstveni sistem da bi mogao da odgovori na pandemiju kao i prošli put. Zatim, Ngdeva je poručio da je potrebno nastaviti s reformama, da bi se Srbija vratila na visoke stope rasta.

Precizirao je da bi reforme trebalo da se odnose na mala i srednja preduzeća, ekologiju, Poresku upravu. Direktor Kancelarije Svetske banke u Sribji je rekao da bi trebalo agresivno raditi prema rezultatima, jer se, kako kaže, u prethodnoj vladi malo kasnilo sa nekim stvarima.

“Sa novim timom treba forsirati reforme da bi Srbija mogla da nastavi s rastom”, naveo je Ndegva.

Kaže da ekonomija jeste usporena, ali da je Srbija zabeležila bolje rezultate od zemalja Zapadnog Balkana i da ima jake osnove jer je situacija fiskalno zdrava.

“Sada je prilika da se pređe na sledeći nivo”, poručio je Ndegva.

Svetska banka procenjuje da će Srbija sledeće godine početi s oporavkom i da će se do 2022. vratiti na put od ranije. Kazao je da Vlada sa ograničenim rokom jeste izazov, ali da to može da bude i motivacija da se neke stvari urade brže jer novi kabinet u Nemanjinoj čeka skup novih zakona i reformi.

Na pitanje o dijalogu Beograda i Prištine, on je odgovorio da je građanima i privredi potrebno kredibilno delovanje i stabilnost tokom vremena.

“Dok se ta pitanja rešavaju, to daje prave signale privredi i građanima”, rekao je Ndgeva.

Kada je reč o pomoći Svetske banke, naveo je da su od početka pandemije preformulisani neki programi za pružanje bržih kredita i pomenuo je kovid hitni kredit za privredu. Najavio je i programe koji se tiču modernizacije železnice, pomoći budžetu oko ključnih reformi, kao i jedan novi program koji se tiče ekološkog rasta.

Tags
Back to top button