Digitalna ekonomija CEE udvostručila rast tokom pandemije – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Digitalna ekonomija CEE udvostručila rast tokom pandemije

Tokom prvih pet meseci pandemije COVID-19, digitalna ekonomija u Srednjoj i Istočnoj Evropi (CEE) rasla je gotovo dvostruko brže nego što je rasla u prethodne dve godine, navodi se u najnovijem izveštaju McKinseyja.

McKinsey procenjuje da je između januara i maja 2020. digitalna ekonomija u CEE porasla više od 14% i dostigla 78%, odnosno 5,3 milijarde evra, što je porast zabeležen u celoj 2019. godini.

U 2018. godini McKinsey je objavio seriju izveštaja o usponu “digitalnih izazivača” širom CEE. Analizom je ispitano deset zemalja: Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija. Te zemlje mogu se smatrati “digitalnim izazivačima” jer pokazuju snažan potencijal digitalnog rasta i sposobnost oponašanja uspeha “Digital Frontrunners” – grupe zemalja u severnoj Evropi sa visokim stopama digitalizacije.

Prema istraživanju objavljenom pre dve godine, snažna digitalizacija u regiji mogla je doneti 20 milijardi evra dodatnog BDP-a do 2025.

Nova McKinsey-jeva analiza na istim grupama zemalja sugeriše da je između 2017. i 2019. digitalna ekonomija u CEE rasla za gotovo 8% godišnje.

U 2019. godini veličina digitalne ekonomije CEE premašila je za otprilike 2% prethodno predviđani scenarij “uobičajenog poslovanja”, dostigavši ​​vrednost od oko 94 milijarde evra.

Istraživanje McKinsey pokazuje da se u CEE pojavilo gotovo 12 miliona novih korisnika mrežnih usluga – više nego što je stanovništvo Slovačke, Hrvatske i Slovenije zajedno.

Od toga 3,4 miliona, ili otprilike 30% novih digitalnih korisnika, potiče iz Rumunije. Značajno je da je najjači rast zabeležen među potrošačima starijim od 65 godina u celoj regiji. Oko 70% ispitanika tvrdi da će i nakon pandemije i dalje digitalno koristiti nove usluge.

Tags
Back to top button