Sberbank se vraća investicionom bankarstvu – Bankar.rs
ANALIZEBANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Sberbank se vraća investicionom bankarstvu

Ruska Sberbank ponovo je aktivirala svoj interes za investiciono bankarstvo jačanjem svojih trgovačkih sposobnosti i ponovnim ulaskom u poslovanje na tržištima kapitala nakon odsustva od nekoliko godina, otkriva bne IntelliNews.

Banka, koja je gotovo zagušila rusko kreditiranje stanovništva i preduzeća, ohladila je svoj interes za investiciono bankarstvo jer je posao donosio gubitke usled sankcija i skandala.

Izvori bliski banci rekli su za bne IntelliNews da je šef Sberbanke Herman Gref čak razmišljao o povlačenju skupih operacija u Londonu i Wall Streetu.

Međutim, čini se da se Gref promenio mišljenje, sudeći prema najnovijim prijavama sa UK Companies House krajem prošlog meseca.

U prijavama se navodi da se poslovni model “značajno promenio tokom godine” nakon poteza za razvojem trgovačkog posla koji će generisati prihod i u gotovini i u derivatima.

Banka je takođe ponovo ušla na tržišta kapitala i tvrdila je da je isporučila “značajan prihod od naknada” pomažući klijentima pristup međunarodnoj bazi investitora za njihovu primarnu prodaju kapitala i duga.

Nedavni poslovi uključuju mandat prošlog meseca za uvrštavanje deonica ruskog Sovcomflota u iznosu od 550 miliona američkih dolara i kao knjigovođe za nedavno objavljeno petogodišnje izdanje evroobveznica Phosagroa od 500 milona američkih dolara.

Gref, bivši ministar privrede, rekao je 2017. za Bloomberg News da investiciono bankarstvo “nije naša dugoročna strategija”, jer ne raste tako brzo kao maloprodajne ili korporativne jedinice banke. Gref je ohladio interes za investicionim bankarstvom kada je jermenskom bankaru Rubenu Vardanianu i njegovim kolegama 2011. godine platio više od milijardu dolara za moskovskog brokera Trojka Dialog. Posao je kasnije preimenovan u Sberbank CIB.

Sberbankovo investiciono poslovanje imalo je vrlo teško vreme tokom poslednjih nekoliko godina. Posao je povučen nakon učetvorostručenja gubitka u 2014. godini i rekordne nagrade od 5 miliona dolara za polnu diskriminaciju Svetlani Lokhovi.

Tags
Back to top button