Mašine će za pet godina raditi jednako kao ljudi: Moraćemo da menjamo posao? – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Mašine će za pet godina raditi jednako kao ljudi: Moraćemo da menjamo posao?

Godinama brinemo da li će nam tehnologija preuzeti poslove, a sada i epidemija kovida transformiše način na koji radimo i uzrokuje globalnu recesiju.

Stoga je, kako navode na sajtu Svetskog ekonomskog foruma, pravi trenutak da se okupe stručnjaci kako bi se došlo do zaključka kako da se “resetuje” svet rada u skladu sa novim izazovima koji su ga snašli.

Prema procenama ove organizacije, već za pet godina mašine će raditi u jednakoj meri kao ljudi. To stavlja milione radnih mesta pod rizik. Upravo ovo će biti glavna tema samita Svetskog ekonomskog foruma koji će se održati ovog meseca.

Ipak, dobra vest je da broj radnih mesta za koje se očekuje da će biti stvoren kroz integraciju tehnologije ostati veći od broja onih radnih mesta koja će nestati, poručila je generalna direktora Svetskog ekonomskog foruma Sadija Zahidi.

Milioni ljudi će morati da menjaju posao kojim se trenutno bave, a čak i oni koji neće biti primorani da naprave tako radikalne mere moraće da unaprede postojeće ili usvoje nove veštine, preneo je B92.

Bez obzira da li vam je potrebno prekvalifikovanje/usavršavanje ili ne, očekuje se da će se najmanje 40 odsto osnovnih veština svakog posla promeniti. To je ogroman broj koji većina nas treba da prihvati, navodi se u tekstu.

Zaključak je, stoga, da će, u smislu zadataka koje obavljamo, skoro polovina onoga što radimo izgledati drugačije kroz pet godina.

Tags
Back to top button