NBS: Inflacija u septembru i oktobru 1,8 odsto – Bankar.rs
ANALIZENBSSLIDERSVE VESTI

NBS: Inflacija u septembru i oktobru 1,8 odsto

Međugodišnja inflacija u septembru i oktobru iznosila je 1,8 odsto i kretala se oko proseka u proteklih sedam godina, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

Inflatorni pritisci su, kako se navodi u izveštaju o inflaciji, ostali niski po osnovu troškova, čemu doprinose niže svetske cene nafte u odnosu na nivo pre pandemije, zadržani niski troškovi u proizvodnji hrane i obezbeđena relativna stabilnost deviznog kursa.

Dodaje se da i pored nastavka rasta zarada i zaposlenosti u većini delatnosti, niski su ostali i pritisci na strani tražnje, o čemu svedoči kretanje bazne inflacija na niskom i stabilnom nivou.

I u narednom periodu, kako se ističe, očekuje se da će se inflacija kretati u donjoj polovini ciljanog raspona, bliže donjoj granici cilja, do kraja 2021. godine.

Ocenjeno je da će takvom kretanju inflacije doprineti dezinflatorni pritisci po osnovu agregatne tražnje i inflacije u međunarodnom okruženju, dok će efekti prethodnog pada svetske cene nafte postepeno iščeznuti.

Nakon toga, s daljim rastom ekonomske aktivnosti i tražnje, inflacija će početi postepeno da se kreće ka centralnoj vrednosti cilja od tri odsto, ali će ostati ispod nje i u 2022. godini, navela je NBS.

“Obezbeđena i održana niska i stabilna inflacija i u uslovima pandemije omogućava da NBS nastavi da pruža podršku privrednom oporavku i omogući građanima dalji rast životnog standarda”, rekla je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

U odnosu na avgustovsku projekciju, nova projekcija inflacije za 2021. godinu je, kako je navedeno, na blago višem nivou.

“Na nešto višu projektovanu inflaciju utiče veći očekivani rast cena hrane u uslovima rasta svetskih cena primarnih poljoprivrednih proizvoda”, ocenila je NBS.

Dodaje se da u srednjem roku, ključni rizici projekcije i dalje potiču iz međunarodnog okruženja, a odnose se pre svega na brzinu oporavka zone evra, svetske cene primarnih proizvoda, kao i tokove kapitala prema zemljama u usponu

Rizici za ostvarenje projekcije delom se odnose i na brzinu oporavka domaće tražnje i kretanje domaćih regulisanih cena i cena hrane, navodi se u novembarskom izveštaju NBS o inflaciji.

Po proceni centralne banke, rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem kvartalu ove godine biće 7,7 odsto u poređenju sa na prethodnim kvartalom dok će međugodišnji pad iznositi 1,3 odsto.

Tags
Back to top button