Delhaize za deset godina investirao u Srbiji 320 miliona evra – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Delhaize za deset godina investirao u Srbiji 320 miliona evra

Kompanija Delhaize Srbija je od ulaska na tržište Srbije u avgustu 2011. do 2020. investirala više od 320 miliona evra, što čini oko 21 odsto investicija u sektoru trgovine na malo u Srbiji u tom periodu.

Ovo je pokazala Studija o makroekonomskom i socijalnom uticaju poslovanja kompanije Delhaize Srbija na privredu zemlje koju su realizovali profesori sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu dr Saša Ranđelović i dr Dragan Lončar.

Studija je, kako se navodi, pokazala snažnu vezu između maloprodajnih lanaca i privrede države.

Kontinuiranim rastom bruto domaće vrednosti (BDV) koja predstavlja standardnu meru doprinosa kompanije nacionalnoj ekonomiji, kompanija je ostvarila i snažan pozitivan doprinos rastu privrede. Bruto dodata vrednost Delhaize Srbije čini 7,6 odsto ukupne BDV sektora trgovine na malo, što je oko 0,4 BDV cele privrede Srbije. Samo u 2020. godini, godini pandemije, kompanija je zaposlila 442 novih kolega, tako da Delhaize Srbija sada zapošljava više od 13 hiljada ljudi, dok je kod kooperanata zaposleno još 16 hiljada ljudi.

U poslednjih 10 godina, kompanija je u državni budžet uplatila 413 miliona evra, a u navedenom periodu ostvareni su poslovni prihodi koji čine 1,9 odsto BDP-a Srbije.

“Za privredu Srbije od izuzetnog značaja su uspešne kompanije, kao što je Delhaize, koje zapošljavaju veliki broj ljudi i u značajnoj meri doprinose budžetu države. Sa druge strane, država radi na tome da omogući dobar privredni ambijent i kvalitetno poslovanje”, kaže Ognjen Popović, v.d. pomoćnika ministra finansija u Vladi Republike Srbije.

Istovremeno, Delhaize Srbija ima direktan uticaj na zapošljavanje u Srbiji. Od doprinosa koje kompanija uplati isplaćuju se penzije za više od 7.000 penzionera svakog meseca.

“Pored svega, svaki naš uspeh je rezultat snažnog zalaganja više od 13.000 sjajnih ljudi, zbog čega su nam naši zaposleni uvek u fokusu”, kaže Jan-Vilem Dokhejr, generalni direktor kompanije Delhaize Srbija.

Kroz saradnju sa 81 porodičnom kompanijom, gazdinstvom i poljoprivrednom zadrugom koji imaju proizvodnju u Srbiji, kompanija podstiče poljoprivredne proizvođače da ostanu u svojim domaćinstvima.

“Delhaize u svom dobavljačkom lancu ima oko 600 kompanija, a dobavljači iz Srbije zapošljavaju gotovo 16.000 ljudi. To je 16.000 porodica koje imaju mogućnost da svakodnevno rade, stvaraju i da proizvode plasiraju kroz sistem Delhaizea”, istakao je Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije.

Uticaj kompanije na lokalni ekonomski razvoj pokazuje zapošljavanje radnika u 60 lokalnih samouprava širom Srbije. Najveći broj zaposlenih je u Beogradu i Staroj Pazovi, gde se nalazi i Distributivni centar, a gde gotovo svaki 20. zaposleni radi u kompaniji Delhaize Srbija.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button