Američki biznismen utajio čak dve milijarde dolara poreza – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Američki biznismen utajio čak dve milijarde dolara poreza

Robert Brokman, direktor softverske kompanije Reynolds and Reynolds Co, akter je trenutno najveće afere vezane za utaju poreza u SAD.
On je navodno u poslednjih 20 godina od američke poreske administracije sakrio čak dve milijarde dolara. Ovu neverovatnu svotu novca krio je pomoću of-šor kompanija registrovanih na Bermudima i ostrvima Sent Kits i Nevis.

Za te potrebe angažovao je profesionalne posrednike, a vodio je računa i o “sitnim” detaljima kao što je enkriptovani sistem i-mejlova koji je koristio za komunikaciju sa njima, kao i šifrovani jezik.

No, uprkos oprezu u komunikaciji, nadležni organi su otkrili njegovu prevaru kada je Brokmanov poslovni saradnik Robert Smit osetio potrebu da progovori o svojim nedelima. Smit je naime priznao poreznicima da je i on učestvovao u prikrivanju Brokmanovog novca na of-šor destinacijama.

Priznavši svoje nedelo, on je oslobođen kazne zatvora, ali u obavezi je da državi plati 139 miliona dolara, što je visina poreza i kazni.

S druge strane, Brokman se suočava sa optužnicom od sedam tačaka, što zbog izbegavanja plaćanja poreza, što zbog preprodaje duga kompanije sebi, ali i pranja novca. On se međutim pred sudom izjasnio kao nevin.

Tags
Back to top button