Vučić: Srbija ove godine po BDP-u najbolja u Evropi – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Vučić: Srbija ove godine po BDP-u najbolja u Evropi

Srbija će, po novoj proceni Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da će pad njenog bruto domaćeg proizvoda (BDP) ove godine biti 1,5 odsto, biti najbolja u Evropi, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je, posle video-razgovora sa šefom misije MMF-a Janom Kejsom Martejnom, kazao za RTS da će Srbija 2020. završiti „sa zlatnom medaljom“ jer će imati minimalan pad BDP-a u odnosu na druge zemlje.

Kako je naveo, Grčka će ove godine imati pad BDP-a od 9,5 odsto, Crna Gora 12 odsto, Slovenija 6,7 odsto, Hrvatska devet odsto, Albanija 7,5 odsto, Madjarska 6,1 odsto.

„Mi se time ne zadovoljavamo, hoćemo da imamo i pozitivan rast“, rekao je Vučić.

Prethodne dve procena MMF-a bile su da će pad BDP-a Srbije ove godine biti tri, odnosno 2,5 odsto, a nova procena o padu od 1,5 odsto biće, po rečima Vučića, uskoro objavljena.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u razgovoru sa šefom delegacije Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Janom Kejsom Martejnom rekao da Srbija želi novi aranžman sa tom institucijom.

On je rekao da bi novi aranžman sa MMF-om za Srbiju značio sigurnost i bolju poziciju na medjunarodnom finansijskom tržištu.

Vučić i Martejn su razgovarali o sprovođenju petog i poslednjeg aktuelnog aranžmana „Instrument za upravljanje politikama“, koji Srbija ima sa MMF-om do januara 2021. godine i daljim mogućnostima saradnje.

Sastanku su prisustvovali ministar finansija Siniša Mali i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Tags
Back to top button