Pranje novca: Zašto vas vaša banka pita? – Bankar.rs
ANALIZEBANKESVE VESTI

Pranje novca: Zašto vas vaša banka pita?

Kada otvorite račun, banka prvo želi da zna ko ste i zašto želite račun. Čemu sva ova pitanja, budući da nemate zločinačke namere? Vaša reakcija je razumljiva. Trebali biste da znate da na taj način banka štiti naše društvo.

Lažni novac koji se opere ili završi u rukama terorista, a da to niko ne primeti, svi to želimo izbeći, zar ne? U brošuri Febelfina “Borba protiv pranja novca: znate li zašto vam vaša banka postavlja pitanja?” nude se saznanja kako napraviti promenu davanjem traženih podataka.

Otvarate račun: koje su informacije potrebne vašoj banci?

Banka će prikupiti vaše podatke putem vaše lične karte. To će im odmah pružiti mnogo podataka: vaše prezime, ime, datum i mesto rođenja, kao i mesto prebivališta. Za kompanije će se dodati i druge informacije, poput mesta njihovog sedišta.

Osim toga, banka vas može pitati zašto želite da otvorite ovaj račun i odakle dolazi novac koji ćete tamo ostaviti. Sve ove informacije omogućiće joj da izradi vaš korisnički profil.

Zašto me pitaju?

Ne bojte se ako banka želi (ponovno) da pogleda vašu ličnu kartu ili ako vam postavi pitanje o datoj transakciji.
Banka vas posebno ne cilja. Po zakonu je potrebno dobro poznavati sve svoje klijente i proveriti jesu li određene transakcije normalne u skladu sa vašim profilom klijenta. Stoga sledi standardne sigurnosne postupke i mora ih redovno ponavljati.

Jer nažalost činjenica je: novac održava ekonomiju, ali ponekad se koristi i za finansiranje kriminalnih radnji ili za pranje lažnog novca.

Zašto bih trebao deliti ove podatke?

Jamčite sigurnost svog bankovnog računa i svojih transakcija: ovo je prioritet banke. Ako zna ko ste, može brzo delovati. Osim toga, ove informacije pomažu banci da otkrije, istraži i – ako je potrebno – prijavi sumnjive transakcije vlastima.

Štaviše, možete biti sigurni: banka brine o svim vašim podacima. Potpuno su sigurni i vaša privatnost je u potpunosti zagarantovana. U redovitim razmacima banka će ih ponovno tražiti kako bi ih održavala u toku. Podaci za kontakt su se promenili (npr. zbog selidbe)? Ako je to slučaj, ne zaboravite spontano da obavestite svoju banku.

A sada obrnuto: imate li pitanja za banku?

Ne ustručavajte se pitati “zašto”. Vaš će vam bankar rado dati dodatna objašnjenja.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button