Ministarstvo finansija predstavilo Nacrt zakona o digitalnoj imovini – Bankar.rs
ANALIZEKRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Ministarstvo finansija predstavilo Nacrt zakona o digitalnoj imovini

Ministarstvo finansija je na svom portalu objavilo Nacrt zakona o digitalnoj imovini, čiji je cilj da proširi mogućnosti za poslovanje privrednika, saopšteno je iz tog ministarstva.

Upućen je poziv javnosti da dostavi predloge i komentare na Nacrt, a Ministarstvo očekuje da će usvajanje tog zakona doprineti pozicioniranju Republike Srbije kao lidera u jugoistočnoj Evropi u digitalizaciji finansijskih tehnologija.

Ministar finansija Siniša Mali je, kako se navodi u saopštenju, naglasio da je prevashodni cilj donošenja tog zakona otvaranje većih mogućnosti poslovanja privrednika.

“Zahvaljujući ovom zakonu, privrednici će lakše finansirati svoje inovativne ideje, a otvara se mogućnost za unapređenje likvidnosti i njihovo uključenje u tržište digitalne imovine”, istakao je Mali.

On je naglasio kako se globalna vrednost digitalne imovine trenutno procenjuje na više od 300 milijardi dolara, uprkos svim izazovima sa kojima se danas svetska ekonomija suočava.

Digitalna imovina, koja se ponekad naziva i kripto-imovina ili virtuelna imovina, u Nacrtu je definisana kao digitalni zapis vrednosti koji se može digitalno kupovati, prodavati, razmenjivati ili prenositi i koji se može koristiti kao sredstvo razmene ili u svrhu ulaganja.

Najpoznatiji predstavnik digitalne imovine u svetu je bitkoin, a najčešća tehnologija na kojoj se digitalna imovina kreira je blokčejn tehnologija, podseća u saopštenju Ministarstvo.

Donošenjem novog zakona, privrednici će imati na raspolaganju više inovativnih mogućnosti za razvoj svog poslovanja, poput izdavanja investicionih tokena u cilju prikupljanja kapitala ili pokretanja platformi za razmenu digitalne imovine.

“Usvajanjem zakona o digitalnoj imovini Srbija postaje članica malobrojnog kluba najinovativnijih zemalja sveta, koje su prepoznale sinergiju novih tehnologija sa sektorom finansijskih usluga, i koje su odlučile da takvu singeriju podrže i unaprede kroz zakonodavni okvir, istovremeno obezbeđujući efikasnu zaštitu investitora, integritet finansijskog tržišta i finansijsku stabilnost zemlje“, ocenio je Mali.

Tags
Back to top button