Bundesbank: Banke treba da se spreme na rast insolventnosti klijenata – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Bundesbank: Banke treba da se spreme na rast insolventnosti klijenata

Nemačke banke bi trebalo da se pripreme za nagli rast insolventnosti, jer kriza virusa korona gura slabije kompanije na ivicu i dovodi u pitanje rast vrednosti nekretnina u zemlji, saopštila je Bundesbanka.

Budući da je deo Vladinog moratorijuma sada istekao, nemačka centralna banka navodi da bi nesolventnosti kompanija mogla do marta iduće godine da poraste za više od 35 odsto, na preko 6.000 privrednih subjekata po kvartalu, što je nivo koji nije viđen još od 2013. godine, prenosi Rojters.

“Oštar ekonomski pad pojačava strahovanja da će se broj insolventnih preduzeća značajno povećati u narednim kvartalima”, upozorava Bundesbanka u godišnjem izveštaju o finansijskoj stabilnosti, uz procenu da će rast nesolventnosti biti veći u proizvodnom sektoru nego u uslugama i građevinarstvu.

Uticaj na banke bi mogao da bude ograničen jer najteže pogođena ugostiteljska industrija u kreditnom knjigovodstvu domaćih banaka ima udeo nešto manji od dva odsto, u odnosu na udeo od 23 procenta sektora nekretnina i građevinarstva.

Pandemija virusa korona i dalje bi mogla da predstavlja problem za nemačko tržište nekretnina nakon visegodišnjeg procvata, dodaje se dalje.

“Povećanje nezaposlenosti i broja nesolventnosti domaćinstava takođe bi moglo da rezultira rastom neizmirivanja dugova po osnovu stambenih kredita, dok bi rast nesolventnosti preduzeća i smanjena potražnja za poslovnim prostorom mogli negativno da utiču na tržište komercijalnih nekretnina”, zaključuje Bundesbanka.

Tags
Back to top button