“Efektiva” traži zabranu naplate troškova obrade kredita – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIBANKEDOMAĆE BANKEKreditiNBSSLIDERSVE VESTI

“Efektiva” traži zabranu naplate troškova obrade kredita

Udruženje bankarskih klijenata “Efektiva” je zatražilo da Narodna banka Srbije (NBS) zabrani naplatu troškova obrade kredita, a zatim da donese propis kojim će naložiti bankama povraćaj “do sada nezakonito naplaćenog novca”.

“U protivnom, cenu će plaćati sudovi, kao i država, odnosno svi poreski obveznici, kao kod kredita u švajcarskim francima”, navodi se u saopštenju “Efektive”.

To udruženje je istaklo da je Ustavni sud potvrdio nezakonitost naplate troškova obrade kredita, odnosno dosadašnji stav Vrhovnog suda, prema kojem banke nemaju pravo da naplaćuju tu naknadu, a da pritom taksativno ne navedu dužniku šta su ti troškovi konkretno.

“U ovom trenutku preko 30.000 sporova se po ovom osnovu vodi pred sudovima širom Srbije. To su istovrsni sporovi u kojima građani traže povraćaj svog novca. Nekoliko stotina pravnosnažnih presuda je doneto do sada, kojima su dužnici obeštećeni. Svakodnevno se pokreću novi sporovi koji će potencijalno dovesti do kolapsa sudova, na šta smo upozoravali još pre dve godine”, navela je “Efektiva”.

Po informacijama tog udruženja, prošle nedelje je samo u jednom danu Osnovnom sudu u Novom sadu predato 1.500 takvih tužbi.

Tags
Back to top button