Preti im gubitak statusa evropske prestonice trgovine deonicama: “Budimo realni…” – Bankar.rs
FOREXSLIDERSVE VESTI

Preti im gubitak statusa evropske prestonice trgovine deonicama: “Budimo realni…”

Sve je izvesnije da će London zbog Bregzita izgubiti status evropske prestonice trgovine deonicama s milijardama evra prometa na dnevnom nivou.

Još uvek se više od polovine ukupne trgovine evropskim deonicama realizuje u Londonu, ali je bez dogovora u pregovorima Londona i Brisela izvesno da će se taj promet seliti unutar teritorija EU.

Investitori strahuju da će se disperzija i usitnjavanje trgovine odraziti kroz pad cena deonica.

Prošlog meseca na londonskoj berzi vlasnika je promenilo 7,2 bilijardi vrednih deonica kompanija sa sedištem u EU, što je oko 60 odsto ukupnog prometa deonicama u Londonu.

Nada da bi se evropskim deoničarima mogao dozvoliti nastavak trgovine u Londonu nije previše realna, piše Gojko Drljača za portal Novac.

To se vidi i iz slučaja Švajcarske gde je EU de fakto onemogućila listanje EU hartija od vrednosti. To je dovelo do rasta troška trgovine deonicama u Cirihu.

Prema procenama pojedinih stručnjaka oko 30 odsto trgovine deonicama iz Londona preseliće se u EU.

Asocijacija za finansijska tržišta Evrope, najveća lobistička grupa brokera i investitora, trenutno snažno pritiska obe strane, London i Brisel, da postignu dogovor.

Glavni argument im je da bez dogovora EU investitori neće moći da pristupe bazenima likvidnosti za EU deonice, kao i da oni koji upravljaju novcem neće moći da realizuju transakcije po najboljim mogućim cenama.

Tags
Back to top button