Tržište komercijalnih nekretnina na putu dobrog oporavka – Bankar.rs
SVE VESTI

Tržište komercijalnih nekretnina na putu dobrog oporavka

Prema najnovijoj analizi firme Kolijer (Colliers International), investicije u komercijalne nekretnine u Evropi će se oporaviti i dostići 100 milijardi evra u četvrtom kvartalu, usled snažnog oporavka zabeleženog u trećem tromesečju, prenosi portal Porperty Forum.

To bi značilo da bi obim ulaganja na celogodišnjem nivou dospeo na oko 270 milijardi evra, što je samo 14 odsto manje od aktivnosti u 2019. godini.

Naravno, analiza podrazumeva da neće dolaziti do dubljih epidemioloških, geopolitičkih ili makroekonomskih šokova.

U publikaciji “Prevail & Prosper”, Kolijer istražuje kako je tržište građevinarstva reagovalo u različitim gradovima  i sektorima na pandemiju, kao i to koja lokalna tržišta su najbolje pozicionirana u tekućem oporavku investicionog ekosistema.

Prema toj proceni, 95 odsto investitora očekuje da će se tržište oporaviti za 12 meseci.

Nemački, švajcarski i francuski kapital bio je posebno aktivan u Evropi, Africi i na Bliskom istoku (EMEA), što će pospešivati visoke međuregionalne transfere iz godine u godinu.

Nemačko i nordijsko tržište imaju koristi od najstabilnijeg makroekonomskog i političkog okruženja, a njihovi gradovi srednje veličine sa alternativnim rešenjima za svakodnevno putovanje na posao, niskim rizicima prekida zakupa i uslovima relativno male potražnje i ponude stavljaju ih na vrh tabele po mogućnosti za oporavak.

“Logistika i stambena izgradnja pokazali su se kao najistrajniji sektori, što se održava kroz visok nivo investicija. Kolijer procenjuje da je više od tri milijarde evra logističkih portfelja uvedeno na tržište ovog septembra, od kojih su neki već zatvoreni, a vrednosti su povećane i do 20 procenata za osnovnu imovinu”, navodi se u izveštaju.

Sa druge strane, obim investicija u kancelarijski prostor opao je tokom drugog i trećeg tromesečja, a nivoi cena počeli su da se prilagođavaju prema neizvesnosti i percepcijama budućnosti klasičnih radnih mesta, prenosi Novaekonomija.rs.

HOTELI SE NEĆE VRATITI NA NIVO PRE-COVID PRE 2022.

“Od septembra, dok su se cene (unutar sektora) pomerile za nekoliko procentnih poena, vrednosti kancelarijskog prostora opale su i do 20 procenata u odnosu na aktivne ponude. Vitalna uloga kancelarije u obrtanju prihoda i pokretanju ekonomske proizvodnje neće se promeniti, a naša analiza… ukazuje na ograničeno kretanje dugoročnih kirija i vrednosti kancelarija”, dodaje se u istraživanju.

Sektori maloprodaje i ugostiteljstva suočiće se sa ekstremnim izazovima i mnogi manji operatori neće prevladati u svom trenutnom obliku, a kamoli napredovati, dok se tržište prilagođava u narednih 12 do 18 meseci, dok  se hoteli verovatno neće vratiti na pre-COVID nivoe pre kraja 2022. godine.

“U celini gledano, tržišna aktivnost širom (EMEA) regiona je relativno pozitivna iz perspektive ulaganja, sa ukupnim obimom prvog polugodišta samo za 10 odsto manjim u odsnosu na prethodnu godinu. Očekivani skok u četvrtom kvartalu odveo bi EMEA na samo negativnih 14 procenata u odnosu na prošlu godinu”, navodi autor publikacije “Prevail & Prosper”, Demijen Harington, šef istraživanja za EMEA region u Colliers Intonational.

Tags
Back to top button