Devizne rezerve 13 milijardi evra – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKESVE VESTI

Devizne rezerve 13 milijardi evra

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju septembra, iznosile 13.030,3 miliona evra.
Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase od 136 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Na kraju septembra bruto devizne rezerve bile su za 338,8 miliona evra niže nego na kraju prethodnog meseca, što je u najvećoj meri rezultat delovanja dva faktora – plaćanja deviznih obaveza države, kao i aktivnosti Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu prodajom deviza, radi nastavka obezbeđenja finansijske stabilnosti, odnosno ublažavanja efekata korona-krize na domaću ekonomiju.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u septembru iznosio je 410,4 miliona evra i bio je za 48 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih devet meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4.821,6 miliona evra.

U septembru, kao i od početka ove godine, vrednost dinara gotovo je nepromenjena u odnosu na evro. NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u septembru neto prodala 120 miliona evra. Posmatrano od početka godine Narodna banka Srbije je radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, a u uslovima znatno pojačane globalne neizvesnosti usled krize izazvane pandemijom, neto prodala 1.635 miliona evra.

Tags
Back to top button