Gasprom kažnjen sa 6,45 milijardi evra zbog gasovoda „Severni tok Dva“ – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

Gasprom kažnjen sa 6,45 milijardi evra zbog gasovoda „Severni tok Dva“

Posljke antimonopolske vlasti kaznile su rusku energetsku kompaniju Gasprom sa 29 milijardi zlota (6,45 milijardi evra) zbog njene uloge u izgradnji gasovoda „Severni tok Dva“ u Nemačkoj, navodeći da projekat nanosi štetu poljskim potrošačima i povećava evropsku zavisnost od ruskog uvoza.

Poljska Kancelarija za zaštitu konkurenciju i potrošača je sa ukupno 52 miliona evra kaznila i pet zapadnih kompanija koje učestvuju u izgradnji tog gasovoda, javila je agencija AP.

Radi se o francuskoj kompanije Engie Energy, nemačkoj Uniper, austrijskoj OMV, englesko-holandskoj Šel (Šhell) i nemačkoj Vinteršal (Wintershall).

Poljska se strogo protivi gasovodu koji je u konačnim fazama izgradnje i kojim treba da se preveze gas iz Rusije ispod Baltičkog mora do Nemačke i zapadne Evrope, zaobilazeći tradicinalne tranzitne rute preko Ukrajine i Poljske.

Poljske vlasti navode da bi gasovod mogao da dovede do viših cena gasa u Poljskoj čime bi se nanela šteta potrošačima.

„Iznos kazne bez presedana ukazuje na volju da se suprotstavi sprovodjenju projekta Severni tok dva svim sredstvima“, saopštio je Gasprom i naveo da namerava da se žali na tu odluku, prenosi Frans pres.

Poljska, Ukrajina i baltičke zemlje protive se projektu Severni tok dva smatrajući da je to pre svega „politički“ projekat.

SAD takođe prete sankcijama kompanijama koje učestvuju u izgradnji gasovoda „Severni tok Dva“, smatrajući da njime Rusija monopolski vezuje za sebe Zapadnu Evropu u snabdevanju gasom.

Tags
Back to top button