Srbija ima 32 tone zlata, to je najsigurnija aktiva od kad postoji civilizacija – Bankar.rs
ANALIZENBSSLIDERSVE VESTI

Srbija ima 32 tone zlata, to je najsigurnija aktiva od kad postoji civilizacija

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković rekla je na Televiziji “Prva” da je stabilnost koju imamo rezultat saradnje NBS i izvršne vlasti.

Ona je prokomentarisala i nedavne onlajn sastanke sa MMF-om.

“Nema nikakve razlike između onlajn sastanaka i onih uživo, već smo se navikli. pošto je reč o ljudima sa kojima imamo već uspostavljene odnose i poznajemo ih, govorim o investitorima, tako da to nije bilo problem”, rekla je Tabakovićeva.

Kada je reč o sastanku sa DFC, rekla je da je on održan oči u oči.

“Sa tog sastanka sam izašla vrlo zadovoljna. Oni su pristupili sa uvažavanjem rezultata koje je NBS ostvarila. Rekli su nam da očekuju da nastavimo da radimo ono što smo radili, a to je da održavamo stabilnost i privlačimo investitore. Ja sam njima rekla da je priča o malim i srednjim preduzećima jako važna, ali da je to posledica ulaganja u velike projekte”, navela je.

Tabakovićeva je naglasila da je Srbija dobila pohvale za finansijsku stabilnost.

Dodala je i da je potrebno da onaj ko proizvodi ostvaruje profit. Ako nema investiranja u fabrike i proizvodnju, nema ni poreza iz kojih država može da poboljšava život ljudi, nema ni dolaska novih investitora, kaže ona.

“DFC je jedna od razvojnih banaka koje dolaze u Srbiju. Ono što je mene impresioniralo je nastup američkih gostiju koji su došli da pitaju pod kojim uslovima rade investitori slični njima i da li mogu da očekuju iste uslove. Dopalo mi se što iz jedne velike Amerike dolazi takva banka koja nastupa sa pozicijom uvažavanja i sa očekivanjem da ne dobiju ništa više nego ostali. Oni će finansirati projekti preko postojećih banaka, kao i dosadašnje takve institucije”, rekla je guvernerka.

Prokomentarisala je i emitovanje korporativnih obveznica.

“Manjini ne smeta emitovanje korporativnih obveznica, ali im smeta što je to Telekom, a ja sam baš ponosna što je to Telekom. To treba da bude vodič i privatnim kompanijama”, rekla je.

Guvernerka je prokomentarisala i moratorijume koje je NBS nudila građanima prethodnih meseci.

“Prvi moratorijum je prihvatilo 90 odsto, a drugi 80 odsto građana. Problem sa plaćanjem obaveza nije takav da zahteva rešavanje. U tom periodu moratorijuma banke su obračunavale kamatu normalno. Dešavale su se greške, mi smo to rešavali sa bankama, ali je ispravljeno, svako ko radi, greši. Onaj ko je imao redovna primanja mogao je da se javi banci i da nastavi sa otplatom obaveza”, rekla je Tabakovićeva.

Guvernerka je rekla da imamo i 32 tone zlata.

“To omogućava sigurnost nosiocima ekonomske politike. To je najsigurnija aktiva od kad postoji civilizacija”, rekla je.

Tags
Back to top button