Britanija mora da vrati Venecueli 31 tonu zlata – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Britanija mora da vrati Venecueli 31 tonu zlata

Članica venecuelanske nacionalne skupštine, María Alejandra Díaz nazvala je pobedu na sudu korakom napred, ali strahuje da će Banka Engleske upotrebiti taktiku odugovlačenja, kako ne bi prebacila 31 tonu zlatnih poluga u Program razvoja UN-a, za kupovinu humanitarne pomoći za tu južnoameričku zemlju.

Britanski borci za solidarnost pozdravili su ukidanje presude i prihvatanje žalbe Visokog suda, kojom su venecuelanske zlatne rezerve, u vrednosti od milijardu funti, uručene vođi opozicije.

U ponedeljak je sud ukinuo presudu Nigela Tearea od 2. jula , kojom je Juanu Guaidu, dodelio kontrolu nad 31 tonom zlata, koje pripada državnoj naftnoj kompaniji PDVSA.

Viši predavač na univerzitetu Middlesex i stručnjak za Latinsku Ameriku Francisco Dominguez, koji je ujedno i nacionalni sekretar venecuelanske kampanje solidarnosti, pozdravio je presudu protiv Guaidóve tvrdnje o polugama.

“Odluka suda Ujedinjenog Kraljevstva oko poništavanja presude koja mu je omogućila pristup 31 toni zlata u Engleskoj banci značajan je korak u dobrom smeru”, rekao je Dominguez za Sputnjik. “Moramo pojačati kampanju tražeći da se zadržani resursi definitivno daju venecuelanskoj vladi, kako bih ih ona mogla koristiti za borbu protiv korona virusa, za kupovinu hrane, lekova i vitalnih zdravstvenih ulaganja”.

Venecuelanske vlasti su se obvezale da polože poluge u Razvojni program UN-a, koje će se tada koristiti isključivo za kupovinu hrane i lekova za južnoameričku zemlju pogođenu hiperinflacijom i nestašicom goriva, izazvanom američkim sankcijama usred COVIDA-19, prenosi portal Logično.

Tags
Back to top button