Ultimatum: Ako ne bude dogovora, tražiće odštetu – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Ultimatum: Ako ne bude dogovora, tražiće odštetu

Japanski proizvođači automobila Tojota i Nisan će tražiti naknadu štete od Britanije ako vlada u Londonu ne uspe da postigne trgovinski sporazum sa EU.

Dve kompanije se pripremaju za dodatni 10-procentni porez EU na uvoz automobila iz Britanije i tražiće da im britanska vlada plati te povećane carinske troškove, piše danas japanski finansijski dnevnik Nikei, prenosi Rojters.

Britanski premijer Boris Džonson je izjavio u nedelju da ne želi baš da se prelazni period za Bregzit okonča bez novog trgovinskog sporazuma, ali da će Britanija moći da živi i sa takvim ishodom.

Zvaničnici Nisana i Tojote nisu odmah bili dostupni za komentar kada ih je kontaktirala britanska noviska agencija.

U članku japanskog lista se naglašava da problematičan razvod Britanije od EU utiče na kompanije širom sveta, uključujući Japan, treću najveću globalnu ekonomiju.

Tojota drži fabriku u Derbiširu, u centralnoj Engleskoj, koja je proizvela približno 8,0 posto od 1,52 miliona automobila u Britaniji 2018. Takođe proizvodi motore u fabrici u Velsu.

Nisan ima proizvodnju u fabrici u Sanderlendu, na severu Engleske, koja zapošljava 7.000m ljudi. Za nas bi proizvodnja bila “neodrživa” ako bi Britanija napustila EU bez trgovinskog sporazuma, saopštili su u junu iz Nisana, podseća Rojters.

Tags
Back to top button