ECB planira strožije provere kandidate za direktore banaka – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKESVE VESTI

ECB planira strožije provere kandidate za direktore banaka

Evropska centralna banka (ECB) planira strožije i temeljnije da proverava kvalifikacije kandidata za direktorska mesta u bankama kako bi zatvorila ‘rupe’ u regulativi članica evrozone, najavio je član uprave ECB-a Yves Mersch.

Evropska unija pokušava da postroži kontrolu još od finansijske krize, ali članice sporo usvajaju nove propise, a rezultat je regulatorna ‘papazjanija’ koja supervizorskom sektoru ECB-a otežava proveru kandidata za direktorska mesta.

“ECB će zatvoriti postoeće ‘rupe’ primenom strožih i temeljnijih procena” kandidata, napisao je Mersch, zamenik šefa nadzorne podružnice ECB-a, u članku objavljenom u nekoliko listova.

ECB neće proveravati samo kvalifikacije, već će detaljno proučiti i informacije koje bi mogle naštetiti ugledu kandidata za mesto u odborima, uključujući eventualne sudske presude te sudske ili upravne postupke u toku, objasnio je Mersch.

Banke će ubuduće od ECB-a morati da traže dozvolu pre nego što imenuju kandidate za odbore a ECB će osnovati i novi tim za proveru članova odbora i za sankcionisanje banaka.

Mersch je najavio i nove propise o proveri aktuelnih članova odbora kada se otkriju nove informacije.

Tags
Back to top button