Frilenseri odgodili protest za 28. januar – Bankar.rs
LICNE FINANSIJESLIDERSVE VESTI

Frilenseri odgodili protest za 28. januar

Predsednik Udruženja radnika na internetu (frilensera) Miran Pogačar izjavio je danas da će protest koji je najavljen za subotu 21. biti odložen za 28. januar zbog problema sa prijavom. Pogačar je rekao za Betu da će protest biti održan u 15.30 ispred Vlade Srbije, a frilenseri i dalje zahtevaju sastanak sa Ministarstvom finansija i Poreskom upravom.

Udruženje je još jednom pozvalo, putem svog zvaničnog Tviter naloga, da se protestu priključe svi koji su dobili rešenja iz 2017. godine za plaćanje poreza i koji su nezadovoljni važećim zakonom, koji je stupio na snagu ove godine.

Predstavnici radnika na internetu održali su u ponedeljak protestnu akciju ispred Ministarstva finansija Srbije, kojom su tražili izmene Zakona o porezu na dohodak građana i manje poreske stope, kao i pravo na trudničko i porodiljsko bolovanje.

Pogačar je u ranijim izjavama za Betu rekao da u Srbiji ima oko 8.000 frilensera, među kojima su, osim radnika na internetu, programeri, profesori jezika, prevodioci, jutjuberi, dizajneri, radnici na brodovima, radnici koji rade na remontovanju aviona ili na naftnim platformama.

Frilenseri su zbog visoke stope poreza na prihod od oko 50 odsto, kako je država planirala da ih oporezuje od 2015. godine, više puta protestovali tokom 2021. godine, pa je prošle godine osnovana radna grupa koja je izmenila Zakon o porezu na dohodak građana koji je stupio na snagu 1. januara ove godine, ali nisu usvojeni svi njihovi zahtevi.

Dogovoreno je da se dugovi od 2017. godine, umesto od 2015. godine, jer je u međuvremenu naplata poreza za te dve godine zastarila, plate u mesečnim ratama u periodu od deset godina i ovih dana su počela da se uručuju rešenja za početnu, 2017. godinu.

Po aktuelnom Zakonu o porezu na dohodak građana predviđena su dva modela oporezivanja frilensera, pa mogu da biraju, prvi je povoljniji za osobe sa nižim prihodima ili koji povremeno dobijaju novac, dok je model B povoljniji za one sa većim prihodima.

Beta

Tags
Back to top button