SAD kupuju 77 miliona barela nafte – Bankar.rs
SVE VESTI

SAD kupuju 77 miliona barela nafte

SAD će kupiti 77 miliona barela nafte na domaćem tržištu za stretške rezerve, saopštilo je Ministarstvo energetike te zemlje.

“U skladu sa nalogom američkog predsednika Donalda Trampa Ministarstvo energetike će popuniti strateške naftne rezerve do maksimuma, kupovinom 77 miliona barela sirove nafte, proizvedene u SAD”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo je objavilo tender za nabavku prve partije od 30 miliona barela.

Cene nafte na svetskom tržištu su u padu posle kraha Sporazuma o smanjenju proizvodnje.

Sporazum OPEK-a i zemalja izvan te organizacije (OPEK plus) o smanjenju proizvodnje nafte na snazi je od početka 2017. godine. Sporazum se više puta produžavao, a uslovi se menjali, prenosi Sputnjik.

Do kraja 2019. godine sporazum je predviđao smanjenje proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno u odnosu na nivo iz oktobra 2018. godine, a za tekući kvartal savez je smanjio proizvodnju nafte za 1,7 miliona barela.

Od 1. aprila ističu obaveze za smanjenje proizvodnje nafte zemalja-članica sporazuma OPEK plus.

Moskva nije pristala na predlog kartela za dalje smanjivanje proizvodnje zbog širenja koronavirusa.

Članice OPEK plus nisu uspele da se u petak 6. marta dogovore ni o promeni parametara sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, a ni o produžetku sporazuma. Zbog toga se od 1. aprila obaveze o ograničavanju proizvodnje nafte ukidaju.

Tags
Back to top button