Za podsticaje privredi vlada Francuske obezbedila 42 milijarde evra u budžetu za 2021. – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Za podsticaje privredi vlada Francuske obezbedila 42 milijarde evra u budžetu za 2021.

Francuska vlada predstavila je predlog budžeta za 2021. godinu, kojim se predviđa ubrizgavanje 42 milijarde evra podrške privredi iznurenoj uticajem pandemije korona virusa.
“Uvereni smo da Francuska može da se oporavi i to brzo“, izjavio je ministar finansija Bruno le Mer nakon sednice vlade, prenosi agencija AP.

Procenjuje se da će francuska ekonomija ove godine pasti za 10 posto, što će biti njena najdublja recesija od Drugog svetskog rata.

Ranije ovog meseca, centristička vlada francuskog predsednika Emanuela Makrona predstavila je plan oporavka od 100 milijardi evra, koji je usmeren na stvaranje novih radnih mesta i spasavanje posrnulih preduzeća.

“Nameravamo da do kraja 2021. godine podelimo 42 milijarde evra tih sredstava, dakle gotovo polovinu od planiranih 100 milijardi, kako bismo postigli brze ekonomske rezultate“, rekao je Le Mer.

Vlada se nada ekonomskom rastu od 8,0 posto sledeće godine, koji će biti podstaknut planom oporavka. Ovaj masivan plan oporavka uključuje sredstva za vraćanje proizvodnje medicinske opreme u francuske fabrike, proizvodnju eneregije iz vodonika, pomoć muzejima i bioskopima, osposobljavanje mladih za poslove 21. veka i zapošljavanje dodatnih kadrova u zavodima za nezaposlene.

Trošenje novca za spasavanje radnih mesta i preduzeća je `dobra investicija`, konstatovao je Le Mer.

Očekuje se da će javni dug Francuske porasti sa prošlogodišnjih za nešto manje od 100 procenata bruto domaćeg proizvoda na 117,5 procenata ove godine, prema vladinim projekcijama.

Le Mer je obećao da će dug biti smanjen kroz oporavak rasta, smanjenje javne potrošnje i velike reforme, među kojima je i promena penzijskog sistema zemlje.

Tags
Back to top button