Klijentima koji su prihvatili moratorijum banke će dostaviti novi plan otplate – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Klijentima koji su prihvatili moratorijum banke će dostaviti novi plan otplate

Banke će u narednim danima klijentima koji su prihvatili moratorijum dostaviti novi plan otplate, putem pošte ili mejlom.

Klijenti će imati 7 dana da se o ponuđenom planu izjasne.

Drugi zastoj u otplati obaveza prema bankama ističe u sredu, 30. septembra, navodi se u saopštenju Udruženja banaka Srbije.

Prva mogućnost je da prihvate plan otplate koji ponudi banka, u kome je rok otplate produžen za dužinu trajanja moratorijuma, a kamate iz moratorijuma raspoređene na preostalo vreme otplate kredita.

Druga mogućnost, ako im to finansijska situacija dozvoljava, jeste da odjednom plate zaostale rate sa kamatom i nastave otplatu prema dosadašnjem planu.

Treća mogućnost je da plate samo kamatu, a da rok otplate kredita produže za broj rata za koje je važio moratorijum.

“U svakom slučaju odluka je na građanima i važno je da oni to znaju”, kaže Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Kako kaže, savetuje se klijentima da s pažnjom pročitaju dopis svoje banke i odaberu opciju koja im najviše odgovara.

Drugi moratorijum prihvatilo je 82 odsto građana i 69 odsto preduzeća. Ukupna vrednost zaustavljenih obaveza iznosi skoro milijardu evra.

Prvi moratorijum proglašen je u martu i bio je vredan oko 2 milijarde evra, drugi krajem jula (vrednost skoro milijardu evra), dok je garantna šema za kreditiranje preduzeća bila vredna oko 2 milijarde evra.

Tags
Back to top button