ECB će prodavati svoje dugove putem online prodavnice – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESVE VESTI

ECB će prodavati svoje dugove putem online prodavnice

Evropska centralna banka (ECB) priprema internet mesto ili trgovinu u stilu diva Amazona gde bi prodavala stotine milijardi evra bankarskih kredita, stvorenih kao rezultat korona virusne krize. ECB ima za cilj da ojača ekonomiju i zaseni velike ulagače sa Vol strita.

Plan, koji su izradili najviši funkcioneri ECB-a, deo je napora 19 zemalja evrozone da se uhvate u koštac sa sve većom gomilom neotplaćenih zajmova, sa ciljem sprečavanja preuzimanja sredstava po najnižim cenama.

“Ideja je da se otvori tržište za kupce manjih portfolija sa internet trgovinom u stilu Amazona ili eBaya”, rekao je za Rojters Edvard O’Brajen, visoki funkcioner ECB-a uključen u taj plan.

Nakon poslednje finansijske krize, veliki fondovi su kupili milijarde evra loših kredita, pritom stekavši puno nekretnina čija je cena kasnije drastično porasla.

“Tržištem loših zajmova dominiraju vrlo veliki kupci. U tipičnom scenariju jedna od tih kompanija stvara vrlo velik portfolio sa značajnim popustima”, rekao je O”Brajen.

Studija Deloittea otkrila je da su od više od 450 milijardi dolara loših zajmova prodatih u Evropi između 2014. i 2019. otprilike polovinu kupili Cerberus, Blackstone, Lone Star i Goldman Sachs.

Banke se oslobađaju loših dugova, koji su obično samo delić njihove nominalne vrednosti, kako bi olabavile svoje bilanse i stvorile nove zajmove – održavajući na taj način vlastito poslovanje i ekonomiju.

Tags
Back to top button