SWIFT sproveo probu prekograničnih transfera u Aziji – Bankar.rs
FOREXINOVACIJEKRIPTOVALUTESVE VESTI

SWIFT sproveo probu prekograničnih transfera u Aziji

Društvo za svetske međubankarske finansijske telekomunikacije (SWIFT) je saopštilo da je uspešno sprovelo probu prekograničnih transfera u Aziji u saopštenju za medije.

U saopštenju, tokom probe je izvšena isplata između 17 banaka lociranih u Australiji, Kini, Kanadi, Luksemburgu, Holandiji, Singapuru i Tajlandu, koje su trajale do 25 sekundi, a najbrža za 13 sekundi.

Testovi su uključivali komunikaciju između SWIFT platforme Global Payments Innovation (GPI) i platforme za instant plaćanja u Singapuru, FAST.

SWIFT pojašnjava da njegov GPI instant sistem koristi postojeću infrastrukturu plaćanja, što se očekuje da će rezultirati nižim troškovima usvajanja za zainteresovane institucije. Šef za bankarske poslove Hari Njumen je komentarisao:

“SWIFT predviđa da će prekogranična plaćanja postati pogodna kao domaće transakcije, a uspešno testiranje na više koridora između Evrope i Severne Amerike do Azije i Pacifika potvrđuju važnu ulogu koju će GPI instant odigrati u stvaranju te hrabre vizije.”

Kako je Cointelegraph objavio u junu, SWIFT će omogućiti DLT kompanijama da koriste GPI platformu.

Prošle nedelje se pojavila vest da je Banka Amerike podnela zahtev za patent za sistem poravnanja koji navodi Riplov registar, prema podnesku na Google Patents-u. Sistem baziran na Riplu koji se takmiči sa SWIFT-ovim može da izvrši transakciju za 5 do 7 sekundi, navodi Riplov tehnički direktor David Švarc.

Tags
Back to top button