DFC će pružati kreditnu podršku i razvoj za privatne kompanije – Bankar.rs
ANALIZEBANKEKOMPANIJESLIDERSVE VESTI

DFC će pružati kreditnu podršku i razvoj za privatne kompanije

Američka Međunarodna razvojna finansijska korporacija (DFC) planira da uvede kreditnu liniju za srpske kompanije do 500 zaposlenih, rečeno je iz ministarstva finansija.

“Osiguraćemo kreditnu liniju za privatne kompanije sa do 500 zaposlenih. Pružićemo im dodatnu podršku za njihov razvoj”, rekli su iz ministarstva nakon sastanka s delegacijom DFC-a u Beogradu.

Na taj će se način smanjiti finansijski rizici, dok će kompanije takođe imati mogućnost razvoja i stupanja na nova tržišta, naveli su.

“Ono što je najvažnije je da DFC želi podržati američke investitore da dođu u Srbiju i ovdje otvore proizvodne pogone”, rekli su iz ministarstva.

DFC je takođe u pregovorima sa srpskom vladom o pokretanju garantnog programa za podrđku lokalnim malim i srednjim preduzećima u vrednosti od najmanje milijardu dolara (855 milijardi eura).

“Kad smo predložili da razgovaramo o shemi garancija od milijardu dolara, rekli su: Razmislite o milijardama dolara, a ne o milijardi dolara”, objasnili su iz ministarstva.

Shema garancija biće slična shemi koju je srpska vlada uvela ranije ove godine kako bi ograničila štetni uticaj pandemije koronavirusa na mikro, mala i srednja preduzeća (MSP) u Srbiji, ali zajmovi koje će kompanije dobiti biće pod još boljim uslovima.

“Na taj ćemo način osigurati dovoljno likvidnosti i novca ne samo da pređemo COVID-19, već da osiguramo rast, nabavu nove opreme, isporuku materijala, otvaranje radnih mjesta i uvođenje novih tehnologija”, istakli su.

Dana 4. septembra, srpski predsednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti u Vašingtonu, potpisali su američki sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa koji se obavezao na razvoj povezanosti autoputevima i železnicom.

U okviru sastanka dogovoreno je uvođenje sheme potpore malim i srednjim preduzećima od DFC-a u Srbiji, rekao je tada predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Tags
Back to top button