Milion i po dolara građani Srbije plaćaju dvadeset savetnika Svetske banke – Bankar.rs
ANALIZEBANKESVE VESTI

Milion i po dolara građani Srbije plaćaju dvadeset savetnika Svetske banke

Za samo 20 individualnih konsultanata na projektu „Unapređenje zemljišne administracije” Republički geodetski zavod je tokom proteklih pet godina platio više od 1,5 miliona dolara, piše danas portal Pištaljka.rs.

Kako oni navode, konsultanti iz raznih oblasti od prava, preko sekretarskih, administrativnih, poslova nabavke i menadžerskih poslova, do IT konsultanata i konsultanata za kvalitet podataka, finansirani su iz kredita Svetske banke koji otplaćuju građani Srbije.

Četiri severnomakedonska konsultanta uključujući i bivšeg direktora tamošnjeg katastra, koji su angažovani zbog iskustva u sličnom projektu Svetske banke u ovoj zemlji, piše Pištaljka, bili su pod istragom severnomakedonskih vlasti upravo zbog učešća u projektu koji se sprovodi u Srbiji.

Milion i po dolara, međutim, nije i konačan trošak za različite konsultante, jer je odlukom Vlade Srbije zatraženo da se ovaj projekat produži za još dve godine – što je Svetska banka i odobrila.

Oni navode i da je, osim što je odobrila da umesto 2020. godine, rok za okončanje projekta unapređenja katastra bude 2022. godina, Svetska banka odobrila i dodatno zaduženje od 22,9 miliona dolara. Prvi kredit iznosio je 44 miliona dolara.

Po podacima koji su objavljeni na sajtu Svetske banke, koje prenosi Pištaljka, najviše novca dobio je direktor projekta Unapređenje zemljišne administracije Dragan Pavlović.

Angažovan je u oktobru 2015. godine, a vrednost ugovora mu je bila 176.666 dolara. Kada se podeli ispada da mu je mesečni honorar do 2020. godine bio oko 3.000 dolara, ili u dinarima nešto manje od 300.000 dinara.

Sa tim iznosom on se svrstava u red naplaćenijih ljudi u državnoj upravi. Primera radi, zvanična zarada direktora Republičkog geodetskog zavoda Borka Draškovića objavljena u Informatoru o radu RGZ-a je 186.753 dinara.

Pištaljka navodi i da iako troškovi za angažman konsultanata padaju na teret građana, ti konsultanti nisu ni državni službenici ni nameštenici, tako da njihova primanja nisu određena zakonom.

U informatoru o radu RGZ-a, oni se ne spominju pa se građani o troškovima za raznorazne savetnike mogu informisati samo na sajtu Svetske banke ukoliko znaju engleski jezik.

Tags
Back to top button