Amerikanci bogatiji nego ikada zahvaljujući pomoći države – Bankar.rs
ANALIZELICNE FINANSIJESVE VESTI

Amerikanci bogatiji nego ikada zahvaljujući pomoći države

Bogatstvo američkih domaćinstava dostiglo istorijski maksimum u drugom tromesečju, pošto su njihovi bankovni računi bili napunjeni novcem od pomoći savezne vlade zbog krize kovida-19, pokazuje studija koju je danas objavila američka centralna banka (Fed).

Ukupno bogatstvo američkih domaćinstava i neprofitnih organizacija dostiglo je gotovo 119.000 milijardi dolara u tromesečju između aprila i juna, što je najviši zabeleženi nivo.

To je malo više od prethodnog rekorda, od nešto preko 118.000 milijardi dolara, registrovano u poslednjem tromesečju 2019. kada je privreda SAD bila na vrhuncu, posle deset godina rasta.

Međutim, pandemija kovida-19 koja je pogodila zemlju od marta i primorala vlasti da uvedu mere izolacije uticala je da je bogatstvo domaćinstava palo na 111.000 milijardi dolara u prvom tromesečju ove godine.

Kao posledica toga, dug američkih domaćinstava je sporije rastao izmedju aprila i juna, 0,5 odsto na godišnjem nivou, nego između januara i marta, kada je porastao 3,8 odsto. Situacija bi mogla da bude manje ružičasta u trećem kvartalu.

Finansije Amerikanaca se pogoršavaju jer su čekovi pomoći već isplaćeni, neki nezaposleni nemaju više prava na naknadu za nezaposlenost posle šest meseci neprekidne pomoći a milioni ljudi još nisu našli posao.

Bela kuća i članovi Kogresa koji već skoro dva meseca raspravljaju o ovoj temi, ne uspevaju da se slože oko novog plana ekonomske pomoći.

Kada je reč o firmama koje su morale da prekinu aktivnosti, i kasnije ponovo da počnu da rade ponekad delimično ili usporeno njihov dug je porastao za 14 odsto na godišnjem nivou, usporavajući malo u odnosu na drugo tromesečje kada je skok bio 18,4 odsto.

Poređenja radi dug firmi u SAD je maksimalno rastao 7,1 odsto godišnje poslednjih godina. Američka vlada potrošila je milione milijardi dolara od kraja marta da pomogne domaćinstvima i firmama da se suoče sa krizom korona virusa. Dug vlade je skočio za 58,9 odsto u drugom tromesečju posle rasta od 11,4 odsto u prvom tromesečju. U 2019, državni dug je porastao 6,7 odsto.

Tags
Back to top button