Najnovije curenje informacija otkrilo sumnjive aktivnosti svetskih banaka – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

Najnovije curenje informacija otkrilo sumnjive aktivnosti svetskih banaka

Najveća britanska banka HSBC omogućila je prevarantima da prebace milione dolara širom sveta, pokazuju najnoviji tajni fajlovi. Uloga ove banke u prevari od 80 miliona dolara detaljno je navedena u poslednjem u nizu curenja podataka (Rajski i Panamski papiri), koji su nazvani FinCEN dokumenti – “Izveštaj o sumnjivim aktivnostima” banaka, prenosi BBC.

Curenje tajnih dokumenata otkriva da su i druge svetske banke poput Džej Pi Morgan, Standard Čarterd, Dojč bank i Njujork Melon nastavile da sprovode transakcije kriminalaca, oligarha i korumpiranih političara, iako su ih američke vlasti ranije već kaznile zbog toga što nisu uspele da zaustave tokove prljavog novca.

Britanski javni servis napominje da se u tim dokumentima nalaze neke od najstrože čuvanih tajni međunarodnog bankarskog sistema.

Iz datoteka se vidi da je investicijska prevara, poznata kao Ponzijeva šema, započeta ubrzo nakon što je banka u SAD kažnjena sa 1,9 milijardi dolara (1,4 milijarde funti) zbog pranja novca.

Curenje poverljivih dokumenata uključuje i niz drugih otkrića – poput sugestije da je jedna od najvećih banaka u SAD možda pomogla poznatom mafijašu da prebaci više od milijardu dolara.

U FinCEN dosijeima je 2.567 dokumenata koja otkrivaju novčane transakcije za koje su banke iskazale sumnju da su u pitanju pranje novca ili neko drugo krivično delo i prijavile ih odeljenju američkog Trezora koje se bavi borbom protiv finansijskog kriminala. Izveštaji se odnose na period od 2000. do 2017. godine.

Kako se navodi, banke su u ovom periodu otkrile više od dva biliona dolara sumnjivih novčanih transakcija širom planete.

Curenje pokazuje kako se novac prao kroz neke od najvećih svetskih banaka i kako su kriminalci skrivali svoj novac.

Ovi dokumenti objavljeni su na sajtu američkog Buzzfeed i podeljeni su Međunarodnom konzorcijumu istraživačkih novinara (ICIJ).

FinCEN je rekao da bi curenje moglo uticati na američku nacionalnu sigurnost, istrage rizika i ugroziti sigurnost onih koji podnose prijave.

Izveštaji o sumnjivim aktivnostima ili (SAR) primeri su kako se beleže te sumnje. Banka mora da popuni jedan od tih izveštaja ako sumnja da se neki od njenih klijenata operiše novcem iz nelegalnih tokova.

Banke bi trebalo da budu sigurne da ne pomažu klijentima da peru novac ili ga premeštaju na načine koji krše pravila.

Prema obaveštajnom odeljenju Fincena, Velika Britanija se naziva “jurisdikcijom višeg rizika” poput Kipra. To je zbog broja kompanija registrovanih u Ujedinjenom Kraljevstvu koje se pojavljuju u SAR. Preko 3.000 kompanija iz Velike Britanije imenovano je u datotekama Fincena – više nego iz bilo koja druge zemlje.

Centralna banka Ujedinjenih Arapskih Emirata nije reagovala na upozorenja o lokalnoj firmi koja pomaže Iranu da izbegne sankcije.

Dojče banka je premeštala prljavi novac stečen iz organizovanog kriminala, terorista i trgovaca drogom.

Standard čarterd prebacivao je gotovinu za Arapsku banku više od jedne decenije nakon što su računi klijenata u jordanskoj banci korišćeni za finansiranje terorizma.

Tags
Back to top button