DFC stiže u Beograd: Šta nam sve donosi? – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

DFC stiže u Beograd: Šta nam sve donosi?

U Beograd danas stižu predstavnici američke Međunarodne razvojne finansijske korporacija (DFC), a prvi sastanci biće u utorak.

Time će početi i konkretna realizacija sporazuma koji je 4. septembra potpisan u Vašingtonu, saznaje Tanjug.

Tim sporazumom predviđeno je otvaranje regionalne kancelarije DFC-a u Beogradu.

Visoku delegaciju DFC-a, koja će boraviti u Beogradu četiri dana, predvodiće izvršni direktor Adam Boler.

Predstavnici DFC-a će imati sastanke u utorak i sredu sa predstavnicima Privredne komore Srbije i Ministarstva finansija.

Ministar finansija Sinisa Mali trebalo bi u sredu da se sastane sa visokom delegacijom DFC-a.

Mali je ranije rekao da je dolazak američkog DFC važan za sve građane Srbije, jer će oni iz Beograda pokrivati ceo region.

DFC će učestvovati u finansiranju projekata iz raznih oblasti, a Mali je rekao da je njihov dolazak veliki i snažan momenat za razvoj ne samo srpske već i ekonomije u celom regionu.

Ministar finansija takođe je rekao da se DFC obavezao da će obezbediti jeftine kredite za podršku malih i srednjih preduzeća.

Boler je ranije na Tviteru napisao da će DFC aktivno podržati “ekonomsku normalizaciju između Srbije i Kosova putem američke Eksport-import banke (Eksim banke) i korporacije “Milenijum celendž”, kao i da će DFC otvoriti kancelariju u Beogradu kako bi podržali ekonomski napredak.

Inače, DFC raspolaže fondom za investicije od ukupno 60 milijardi američkih dolara, a deo tog novca sliće se u Srbiju, kroz realizaciju projekata predviđenih sporazumom iz Vašingtona.

Ekonomski sporazum potpisan u Vašingtonu 4. septembra je u delu novih investicija vredan je blizu četiri milijarde dolara, a kako je ranije rekla potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, predstavlja investicioni bum za ceo region.

DFC i američka Exim banka su protekle sedmice potpisale pismo o namerama koji se odnosi na Beograd i Prištinu, a Mihajlovićeva kaže da je to tehnički dokument koji prethodi otvaranju regionalne kancelarije DFC – a u Beogradu i razgovorima o nastavku finansiranja auto-puta Niš-Merdare -Priština.

Za prvu deonicu tog autoputa, od Niša do Pločnika, koja je duga 33 kilometra, trebalo bi da bude raspisan tender krajem oktobra ili početkom novembra.

Prva deonica koja će se graditi od Niša do Pločnika vredna je 255 miliona evra i za to je već obezbeđen zajam Evropske investicione banke od 100 miliona evra, kao i grant od 40,6 miliona evra iz Investicionog okvira za Zapadni Balkana (WBIF), rečeno je Tanjugu u Ministarstvu građevinarstva.

Takođe, zajam od 85 miliona evra Evropske banke za obnovu i razvoj tek treba da bude popisan, a ostatak će biti finansiran iz budžeta Srbije.

Ranije je procenjeno da će za deo od Plocnika do Merdara u dužini od 44 kilometra biti potrebno oko 570 miliona evra i razgovaraće se sa DFC-om o finansiranju ostalih deonica.

Mihajlović je rekla da se razmišlja o gradnji još jednog auto-puta od Bukanovca, preko Gnjilana do Štrpca, kao i gradnji pruge preko Merdara do Prištine.

DFC je američka federalna agencija, čiji je cilj suočavanje za razvojnim izazovima i spoljno-političkih prioriteta SAD, a njena uloga je definisana Zakonom za bolje korišćenje investicija posvećene razvoju, koji je Donald Tramp potpisao 5. oktobra 2018. godine.

Tags
Back to top button