Fed nastavlja otkup obveznica, kamate na istom nivou do 2022. godine – Bankar.rs
ANALIZEBANKESVE VESTI

Fed nastavlja otkup obveznica, kamate na istom nivou do 2022. godine

Američka centralna banka (Federalne rezerve – Fed) će nastaviti da otkupljuje obveznice da bi zadržala niske stope pozajmica i podržala američku privredu koja je u jeku recesije zbog pandemije.

Banka takođe ne predviđa povećanje referentne kametne stope do 2022. godine.

Fed je spustio svoju refrentnu kratkoročnu kamatnu stopu na blizu nule. Ako je zadrži tako nisko narednih više od dve godine to bi moglo da olakša potrošačima i firmama da uzimaju zajmove i troše dovoljno da održe privredu pogođenu zatvaranjima firmi i visokom stopom nezaposlenost.

U saopštenju izdatom posle sastanka svog glavnog upravljačkog tela danas centralna banka je navela da je pandemija korona virusa izazvala nagli pad ekonomske aktivnosti i porast nezaposlenosti.

Fed procenjuje da će privreda SAD pasti 6,5 odsto ove godine, u skladu sa drugim prognozama, a da će onda porasti pet odsto 2021. godine. Predviđa stopu nezaposlenosti od 9,3 odsto do kraja godine, što je blizu vrhunca tokom poslednje recesije. Sadašnja stopa nezaposlenosti je 13,3 odsto.

Na vrituelnoj konferenciji za novinare večeras predsednik banke Džerom Pauel, će kako se očekuje, uputiti poruku da je privredi i dalje potrebna vanredna pomoć uprkos nedavnim naznakama mogućeg oporavka.

Tags
Back to top button