Svetska banka: Srbija u vrhu u regionu po indeksu ljudskog kapitala – Bankar.rs
ANALIZEBANKESVE VESTI

Svetska banka: Srbija u vrhu u regionu po indeksu ljudskog kapitala

Srbija se po indeksu ljudskog kapitala (HCI) Svetske banke, koji meri razvoj ljudskog kapitala u svetu, nalazi u vrhu u našem regionu.

Ovaj indeks uslovno meri produktivnost buduće generacije radnika u zemljama sveta prema kriterijumima kvaliteta obrazovanja i zdravlja dece i mladih od rođenja do njihove 18-te godine.

Sa indeksom 0,68, u odnosu na masimalno mogućih 1,0 poena, Srbija je na trećem mestu, zajedno s Mađarskom, po razvoju ljudskog kapitala među 11 ekonomija u regionu, prema danas objavljenom izveštaju SB o Indeksu ljudskog kapitala u vreme pandemije Kovid-19.

To znači da dete će dete rođeno danas u Srbiji imati 68-procentnu produktivnost ako završi kompletno obrazovanje i bude dobrog zdravstvenog stanja.

Ispred Srbije su Slovenija za indeksom HCI od 0,77 i Hrvatska sa 0,71.

Iza Srbije i Mađarske, koje dele treće mesto, nalaze se Crna Gora i Albanija sa indeksom 0,63, Bugarska (0,61), Rumunija i Bosna i Hercegovina (po 0,58), KiM (0,57), dok je Severna Makedonija na začelju u region sa indeksom 0,56.

U izveštaju Svetske banke se navodi da mladi u zemljama Evrope i centralne Azije imaju na raspolaganju neophodne mogućnosti da izrastu u produktivne odrasle osobe zahvaljujući investicijama u zdravstvo i obrazovanje tokom njihovog detinjstva i tinejdžerskog perioda.

Međutim, upozorava se da pandemija izazvana Kovidom-19 preti da ugrozi do sada ostvaren napredak, jer se vlade bore da održe zdravstvene i usluge obrazovanja u periodu restrikcija uvedenih sa ciljem zaštite javnog zdravlja, a koje uključuju i zatvaranje škola.

Tags
Back to top button