Švajcarska: Rađa se najveća evropska banka – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

Švajcarska: Rađa se najveća evropska banka

U Švajcarskoj se sve glasnije govori o novoj banci koja bi trebala da postane vodeći finansijski div u kontinentalnoj Evropi.

Čelnici najvećih švajcarskih banaka UBS i Credit Suisse istražuju mogućnost spajanja, izvestio je ciriški Inside Paradeplatz. Ako pregovori budu uspešni, spojena banka postaće najveća u Evropi.

Glavni inicijator projekta je predsednik uprave UBS-a Axel Weber, koji očekuje predsedavanje upravnim odborom spojene banke, a predsednik uprave došao bi iz Credit Suissea.

Weber na projektu sarađuje sa kolegom iz Credit Suissea Ursom Rohnerom. Šef UBS-a već je razgovarao o ideji spajanja banaka sa švajcarskim ministrom finansija Ulijem Maurerom. Prema izvorima Inside Paradeplatz, dogovor se može postići početkom sledeće godine, a do kraja 2021. zajedničko poslovanje trebalo bi i započeti.

Izvor u konsultantskoj kompaniji Mckinsey uveravao je da će spojena banka “zaseniti sve što je do sada postojalo u evropskom finansijskom centru”, a nova banka će postati vodeći finansijski div u kontinentalnoj Evropi i moći će da se takmiči sa anglo-azijskim HSBC-om te američkim bankama. Nažalost, nakon spajanja možemo očekivati smanjenje broja zaposlenih u bankama za 10 do 20 posto, odnosno dogovor će pogoditi najmanje 15 hiljada radnih mesta”, prenosi Seebiz.eu.

Švajcarsko nadzorno telo je 2018. godine pregledalo finansijske kompanije Credit Suisse i UBS kako bi istražilo navodni bojkot mobilnih sistema za plaćanje Apple Pay i Samsung Pay. Nadzorna tela pokušala su utvrditi ometaju li banke sisteme mobilnih plaćanja velikih tehnoloških kompanija, ali na kraju nisu dokazali ništa.

Tags
Back to top button