Prihodi od poreza u septembru bolji od planiranih za 1,6 milijardi dinara – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Prihodi od poreza u septembru bolji od planiranih za 1,6 milijardi dinara

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je danas da su prihodi od poreza na dodatu vrednost (PDV) u prvoj polovini septembra veći od planiranih za 1,6 milijardi dinara, saopštio je njegov kabinet.

On je, gostujući na TV Prva, rekao da je „u uslovima najveće ekonomske krize srpska ekonomija imala najmanje negativne posledice jer je stopa nezaposlenosti rekordno niska i iznosi 7,3 odsto u drugom kvartalu, a tome su doprinele ekonomske mere podrške od oko 5,8 milijardi evra, odnosno 12,5 odsto bruto domaćeg proizvoda ( BDP).

„Mi odgovorno vodimo računa o svakom dinaru. Svakog 15. u mesecu vidimo prilive od PDV-a i oni su u septembru bolji od planiranih za 1,6 milijardi dinara”, rekao je Mali.

Dodao je da raste i uvozni PDV i da „privredna aktivnost raste, ne zaustavlja se, već zahuktava i to nam daje sigurnost”.

On je naveo da Srbija ne odustaje od razvojnih projekata, jer oni guraju rast BDP-a, prenosi Beta.

„Ne odustajemo od našeg projekta „Srbija 2025.” i nastavljaju se radovi na auto-putu Preljina-Požega, krenuli su radovi na Moravskom Koridoru, kreće da se gradi i brza saobraćajnica Beograd-Zrenjanin”, rekao je Mali.

Naveo je da „država radi maksimalno i čini sve da obezbedi nastavak investicija, da bi se podstakao rast i penzija i zarada”.

Mali je naveo da će dolazak Američke razvojne agencije (DFC), koja ima godišnji budžet od 60 milijardi dolara, garantovati atraktivnost i sigurnost budućih investicija.

„Njihovim dolaskom, osim početka implementacije sporazuma iz Vašingtona, ne samo da ćemo dobiti stabilnost i sigurnost u očima drugih investitora, već ćemo sa njima razgovarati o raznim projektima, a oni insistiraju da podrže i privatna preduzeća – mikro, mala i srednja preduzeća, žensko preduzetništvo, ali i poljoprivredu”, rekao je Mali.

Predstavnici DFC ostaju u Srbiji, kako je rekao, četiri nedelje, da bi se bolje upoznali sa razvojnim projektima i da bi procenili gde bi mogli da investiraju

On je rekao da se trenutno radi i na rebalansu budžeta i budžetu za 2021. godinu.

„Naš budžet naredne godine treba da bude s jedne strane razvojni, a s druge strane da obezbedi davanja”, rekao je Mali.

Dodao je da će se o budžetu razgovarati i sa Međunarodnim monetarnim fondom od 5. do 16. oktobra.

Podsetio je da će se penzije 2021. godine povećati 5,9 odsto, i to po švajcarskoj formuli pa će na rast penzija uticati 50 odsto rast plata i 50 odsto inflacija.

Rast prosečne plate u Srbiji u proteklih 12 meseci je, prema njegovim rečima, bio 10,4 odsto, dok je inflacija bila 1,4 odsto, što je u proseku rast penzija 5,9 odsto, dok je realni rast 4,5 odsto.

Govoreći o povećanju minimalne cene rada od 6,6 odsto, Mali je ponovio da će država na sebe preuzeti najveći teret tog povećanja.

„Istovremeno smo povećali i neoporezivi deo dohotka sa 16.300 na 18.300 dinara i smanjujemo i opterećenje na zarade. Pre dve godine opterećenje je bilo 63 odsto, a sada je 61,2 procenta”, rekao je Mali.

Podsetio je da se u ponedeljak 21. septembra očekuje uplata poslednje minimalne zarade za dva meseca, u ukupnom iznosu od 36.000 dinara za oko 16.000 zaposlenih u 10.000 novoosnovanih preduzeća od marta meseca.

On je rekao i da je aktivan projekat „Moja prva plata”, čime država obezbeđuje posao i platu za 10.000 mladih ljudi, za devet meseci radnog angažovanja.

„Više od 2.000 kompanija se već prijavilo da učestvuje u tom programu”, rekao je Mali.

Tags
Back to top button